T/325/175.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló, T/325. számú törvényjavaslat költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §, 102. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztek elõ.

- A törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének a következõ módosítását javaslom:

"17.§ (2) A normatív [módon elosztott központi költségvetési kapcsolatokból származó forrásoknak] állami hozzájárulásokról, továbbá az (1) bekezdés d) pontja szerinti támogatásokról való - a nem helyi önkormányzat részére történõ feladatátadással összefüggõ elõirányzat-csökkenés kivételével - lemondásból felszabaduló elõirányzatai az (1) bekezdés fb) pontjában, valamint a 18. §-ban meghatározott elõirányzatot növelik. Ezen elõirányzatokat növeli továbbá az intézmény-átadásból felszabaduló olyan összeg, amely a 30. § szerint nem illeti meg az átvevõ intézményt."

- A módosító javaslat összegszerûségében - nem érinti a költségvetési elõirányzatokat.

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat szerint a "normatív módon elosztott központi költségvetési kapcsolatokból származó források" a személyi jövedelemadóból (SZJA) a 4. sz. melléklet I. 2-8 pontjaiban foglaltak szerint normatív módon elosztott elõirányzatok, valamint a 3. és 8. számú mellékletek szerinti normatív állami hozzájárulások és támogatások elõirányzatait tartalmazzák. Ebbõl a forráskörbõl javasoljuk elhagyni a SZJA-ból származó elõirányzatokat azért, mert döntõ többségében az elosztás módja a település állandó népességszáma. Itt a lemondásra nincs lehetõség, hiszen a lakosságszám központi adatokból egy adott idõponthoz kötve kerül meghatározásra. Javaslatunkat továbbá az is indokoja, hogy a SZJA-ból esetlegesen (elvi feltételezéssel élve) lemondással felszabaduló elõirányzat állami támogatáskénti felhasználása végképp összemossa a SZJA és az állami támogatások eddig - és a szabályozás elvi szerint is - igen eltérõ jellegzetességét.

Budapest, 1998. november 19.

Dr. Wekler Ferenc

SZDSZ