T/325/370.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló, T/325. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. §, 102. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztek elõ.

- A törvényjavaslat 84. §-ával módosítani tervezett 1994. évi XVI. törvény 2. §-a b) pontjának a következõ módosítását javaslom:

"b) gazdálkodó szervezet: az állami vállalat, az egyéb gazdálkodó szerv, a szövetkezet - a lakásszövetkezet, az iskolaszövetkezet, valamint az iskolaszövetkezeti csoport kivételével - a gazdasági társaság, a közhasznú társaság, az egyesülés, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a külföldi székhelyû vállalkozás magyarországi fióktelepe, az egyéni vállalkozó és a mezõgazdasági vállalkozó,"

INDOKOLÁS

Az iskolaszövetekezetek, illetve az iskolaszövetkezeti csoportok tagjai a szövetkezeti törvény rendelkezései alapján minimum 85%-ban nappali tagozatos diákok, illetve hallgatók, akik tanulmányi kötelezettségeik mellett jövedelmük kiegészítésére, tanulmányi költségeik fedezésére önkéntesen alakítják meg saját csoportos munkavállalási formájukat. Az iskolaszövetkezetek, iskolaszövetkezeti csoportok tevékenysége folyamatos pedagógiai kontroll alatt áll, hiszen az adott oktatási intézmény vezetõjének tudtával végezhetik csak munkájukat. Mivel ez a sajátos "gazdálkodó szervezet" inkább pedagógiai, vagy önsegélyezõ szervezet mint a szó szoros értelemben vett gazdálkodó, így indokolt a javasolt kivétel. Ma Magyarországon 220-230 általános iskolai, 15-18 középiskolai és 35-38 felsõoktatási intézményhez kötõdõen mûködnek ezek a sajátos munkavállalási formák.

Budapest, 1998. november 18.

Csizmár Gábor

(MSZP)