T/325/557.

Kapcsolódó módosító javaslat!

DR. ÁDER JÁNOS úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. §-ának (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló T/325. számú törvényjavaslathoz - a T/325/30. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

k a p c s o l ó d ó m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

1) A törvényjavaslat 66. §-ának a módosító javaslat 3. pontjában foglaltak szerinti módosításán túlmenõen e § (2) bekezdéssel történõ kiegészítését javasolom az alábbiak szerint (egyidejûleg a § jelenlegi szövegének számozása (1) bekezdésre módosul):

"66. §

(1) Az Országgyûlés felhatalmazza a 65. § (2) bekezdésének a)-c) pontjában felsorolt fejezetekért felelõs minisztereket, hogy a pénzügyminiszterrel egyetértésben rendeletben szabályozzák a fejezeti kezelésû célelõirányzatokba a megszûnt alapoktól átvett feladatokkal kapcsolatban:

  1. pályázati rendszer mûködtetését,
  2. a kiadások feletti döntési hatáskört,
  3. a teljesíthetõ kiadások körét,
  4. a kiadásokkal, nyilvántartásokkal, ellenõrzéssel kapcsolatos egyéb szabályokat.

(2) A 65. § (2) bekezdésének d) pontja szerinti Nemzeti Kulturális Alapprogram tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakat a Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló külön törvény szabályozza."

2) A módosító javaslat 4) pontjában a törvényjavaslat 10. számú melléklete 22-28. pontjának, valamint a 10/A. számú mellékletének elhagyását javasolja. E helyett a törvényjavaslat 10. számú melléklete 23-28. pontjának, valamint 10/A. számú mellékletének elhagyását javasolom a következõk szerint:

a) /10. számú melléklet az 1998. évi .... törvényhez/

[23. A XXIII. Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 10. cím 12. alcím tekintetében bevétel: ...

...

28. ... számlája javára.]

b) A törvényjavaslat 67. §-ának (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(1) A fejezeti kezelésû célprogramok feladatainak ellátásához szükséges bevételi forrásokat és mértéküket a 10[10/A]. számú melléklet tartalmazza."

Indokolás

A csatlakozó módosító indítvány egyfelõl a T/325/30. számon benyújtott módosító javaslatban foglalt rendelkezések további pontosítását, másfelõl az említett módosító indítvány és a törvényjavaslat más rendelkezései közötti összhang biztosítását, a törvényjavaslat áttekinthetõbbé tételét szolgálja.

Az indítvány 1) pontjában javasolt módosítás egyértelmûvé teszi, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogramról - a módosító javaslat 2. pontjában foglaltak szerint módosuló - külön törvény szól, amely egyebek között a költségvetési törvényjavaslat 66. §-ában adott felhatalmazás kérdését is rendezi.

Az indítvány 2) pontja világossá tenné, hogy a törvényjavaslat 10. számú mellékletének 22. pontja változatlanul e melléklet része marad, csak a 23-28. pontig terjedõ szabályok kerülnek hatályon kívül helyezésre (hiszen a Nemzeti Kulturális Alapprogramot csak ezek a pontok érintik). Ugyanakkor - összhangban a T/325/30. számú módosító javaslat 4. pontjában foglaltakkal - a törvényjavaslat 67. §-ának (1) bekezdésébõl elhagyásra javasolja a 10/A. számú mellékletre történõ utalást.

Budapest, 1998. november 30.

Sasvári Szilárd

országgyûlési képviselõ