T/326/17.

Módosító javaslatok

Dr. Áder János úr
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az Országgyûlés Házszabályának 94. § (l) bekezdése alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetésérõl szóló T/326. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatokat

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat 4.§ (l) bekezdésének d) pontja az alábbiak szerint módosul:

/4.§ (1) Elõirányzat módosítási kötelezettség nélkül teljesülõ bevételek és kiadások az:/

"d) 2. cím társadalombiztosítási ellátások kiadásai, ide nem értve a 2. cím, 3. alcím 1. [, 4. és 5.] elõirányzat-csoport elõirányzatait."

2. A törvényjavaslat 6. §-a az alábbiak szerint módosul:

"6.§ A 2. cím, 3. alcím, 1. [, 4. és 5.] elõirányzat-csoport elõirányzatainak felhasználásáról - az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 101. §-ának (6)-(8) bekezdései figyelembevételével - havi ütemezésû finanszírozási tervet kell készíteni és benyújtani a Magyar Államkincstárnak."

I n d o k o l á s

1. A gyógyszertámogatás és a gyógyászati segédeszköz támogatás kasszák felsõ korlátossá tétele a biztosítási jogosultsággal állna ellentétben. Igy nem lehet megszûntetni a támogatást, ha a keretet a biztosító túllépte, mint ahogy nem lehetséges leállítani a támogatást pl. egy influenzajárvány esetén.

Továbbá mindenképpen idõ elõtti intézkedés lenne, tekintettel arra, hogy a támogatási rendszer átalakítására vonatkozó döntések várhatóan csak a második félévben lesznek hatással a támogatások igénybevételének csökkenésére.

Az Állami Számvevõszék véleménye is e módosítás indokoltságát támasztja alá.

2. Amennyiben a két elõirányzat nem lesz zárt, akkor a havi finanszírozási terv készítése elveszti indokoltságát.

A két indítvány összefüggõ, együttes döntést igényel.

Budapest, 1998. november 23.

Dr. Csáky András
MDF