T/326/19.

Módosító javaslatok

Dr. Áder János úr,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az Országgyûlés Házszabályának 94. § (l) bekezdése alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetésérõl szóló T/326. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatokat

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat 5. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(3) A 2. cím, 3. alcím, 1. elõirányzat-csoport gyógyító-megelõzõ elõirányzaton belül a kiemelt elõirányzatok között - ide nem értve a 12. felmentéssel, végkielégítéssel járó kiadásokat[és a 14. gyógyító-megelõzõ ellátások kiadási elõirányzatának céltartalékát] - az egészségügyi miniszter a társadalombiztosítási igazgatási szerveket felügyelõ személlyel együtt átcsoportosíthat. "

2. A törvényjavaslat 10. §-a elmarad.

"[ 10.§ (l) A 2. cím, 3. alcím, 1. elõirányzat-csoport gyógyító-megelõzõ ellátás elõirányzatán belül, az alap kiadásainak 1 %-át kitevõ zárolt céltartalék kerül elõirányozásra.

(2) A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi .... törvény 49. §-ának (4) bekezdése szerinti jelentés figyelembevételével a Kormány dönt az (1) bekezdés szerint képzett 2. cím, 3. alcím, 1. elõirányzat-csoport 14. kiemelt elõirányzat szerinti céltartalék elõirányzatának a gyógyító-megelõzõ feladatok finanszírozására történõ felhasználásáról.] "

I n d o k o l á s

1. Amennyiben a céltartalék zárolására nem kerül sor, akkor okafogyottá válik az 5. §-ban az erre történõ hivatkozás.

2. Nem indokolt, hogy a központi költségvetésben elõírt zárolás az Egészségbiztosítási Alapra is kiterjedjen. Az elõirányzatok zárolása mellett a törvényjavaslat indokolásában felsorolt célok ( 13 %-os béremelés, ügyeleti díjak kiegészítése, stb. ) megvalósítása csak részleges lehet. Mind az ellátásokban részesülõk, mind az egészségügyben dolgozók részérõl kedvezõtlen visszhangja lenne az intézkedésnek, nagy fokú és jogos elégedetlenséget váltana ki.

Amennyiben a céltartalék zárolására nem kerül sor, természetesen szükségtelenné válik a késõbbi felhasználásról szóló rendelkezés is.

A két indítvány összefüggõ, együttes döntést igényel.

Budapest, 1998. november 18.

Dr Csáky András
MDF