T/326/41.

Kapcsolódó módosító javaslat

dr.Áder János
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetésérõl szóló T/326 számú törvényjavaslathoz - a T/326/27/3.számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 6. §-a módosított szövege az alábbiak szerint módosul:

" 6.§ (1) A 2. cím, 3. alcím, 1, 4 és 5 elõirányzat-csoport elõirányzatainak felhasználásáról - az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 101. §-ának figyelembevételével - éves és a tényleges igénybevételhez igazodóan havi[ , ezen belül napi bontásban] finanszírozási tervet kell készíteni és benyújtani a Magyar Államkincstárnak. Indokolt esetben a finanszírozási terv módosítható.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt elõirányzatok idõarányostól való eltérését évközben az éves elõirányzat 5 %-áig [ a pénzügyminiszter] az egészségügyi miniszter, e mérték felett a Kormány engedélyezheti."

Indokolás:

A módosító indítvány a finanszírozási terv életszerû változtatását tartalmazza, hiszen a napi bontású gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz felhasználás az ellátásban nehezen értelmezhetõ.

A (2) bekezdés módosítása azért szükséges, mert a gyógyszer-elõirányzat túllépésének szakma szabályai szerinti indokoltságát véleményünk szerint az egészségügyi miniszter jobban meg tudja ítélni, mint a pénzügyminiszter.

Budapest, 1998. december 1.

(dr.Vojnik Mária
MSZP)

(dr.Kökény Mihály
MSZP)

(dr.Schvarcz Tibor
MSZP)