A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/327.számú
ORSZÁGGYÛLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a Bosznia-Hercegovinában az SFOR erõk kötelékében felállítandó Többnemzetiségû Speciális Alakulatban (MSU) való magyar katonai részvételrõl

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

1998. október


Az Országgyûlés
...../1998. (.....) OGY
határozata
a Bosznia-Hercegovinában az SFOR erõk keretében felállítandó Többnemzetiségû Speciális Alakulatban (MSU) való magyar katonai részvételrõl

Az Országgyûlés

1. hozzájárul ahhoz, hogy a Magyar Köztársaság részérõl a Bosznia-Hercegovinában az SFOR erõk keretében felállítandó Többnemzetiségû Speciális Alakulatban (MSU) a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 10 fõ, egyéni fegyverrel, felszereléssel ellátva, legfeljebb 1999. december 31-ig részt vegyen;

2. felhatalmazza a honvédelmi minisztert az MSU tevékenységében részt vevõ állomány kijelölésére, felkészítésére és az 1. pont figyelembe vételével az igényekhez igazodó útba indításának elõkészítésére;

3. tudomásul veszi, hogy

a) a helyszíni mûveletek költségeit az SFOR fedezi;

b) a kiutazó állomány kiállításának költségeit a Honvédelmi Minisztérium saját költségvetésébõl biztosítja;

4. a kiküldetés idõtartamának esetleges meghosszabbításáról az Országgyûlés külön határoz.

INDOKOLÁS

Magyarország teljes jogú NATO-taggá válásának elengedhetetlen feltétele, hogy a csatlakozásig a Magyar Honvédség állománya a lehetõ legsokrétûbb tapasztalatokkal rendelkezzen a nemzetközi katonai tevékenységekben való részvételt illetõen. A közös békefenntartó alakulatok létrehozása mellett erre nyújt kiváló lehetõséget többek között a magyar mûszaki kontingens SFOR erõkben történõ - egyhangú nemzetközi elismerést kiváltó - tevékenysége.

Az elmúlt idõszakban az SFOR vezetõi többször tapasztalták, hogy a délszláv térségben az ENSZ Többnemzetiségû Rendõri Erõk adott rendõri feladatra kirendelt csoportja mind fegyverzetét tekintve, mind pedig szervezetileg kevés volt a feladat végrehajtására. Ugyanakkor az SFOR tisztán katonai egységeinek fellépése túlzott erõdemonstrációnak hatott.

Ezt figyelembe véve az SFOR vezetõi javasolták egy Többnemzetiségû Speciális Alakulat (Multinational Specialised Unit/MSU) felállítását az SFOR keretein belül.

A tervek szerint ez a szervezet 2, esetleg 3 zászlóaljból álló, 1000 fõnél kevesebb létszámú, bizonyos rendõri feladatok ellátására is képes katonai-rendõri erõ lesz, amely közvetlenül az SFOR erõk parancsnokának alárendeltségébe tartozik.

Feladatai között szerepel:

- a potenciális veszélyes helyszínekre történõ megelõzõ kitelepülés;

- a többnemzetiségû erõk érzékelhetõ jelenlétének demonstrálása õrjáratozás útján;

- hazatelepülõk biztonságának szavatolása;

- a közbiztonság fenntartása;

- esetleges zavargások, felkelések kezelése;

- szoros kapcsolat fenntartása a helyi rendõri erõkkel és hatóságokkal;

- felderítés;

- a szervezett bûnözés és a korrupció elleni fellépés;

- részvétel a polgári rend megteremtésében.

Nem feladata:

- a rutin rendõri tevékenység, bûnügyi nyomozás;

- túszszabadítás;

- a hágai bíróság által elítéltek felkutatása, stb.

2

A katonai-rendõri erõ - amely a Védelmi Erõk vezérkari fõnökének alárendelt olasz, spanyol és argentin csendõri alakulatokkal, holland tengerészgyalogsági és román, valamint szlovén katonai-rendõri részvétellel látja el feladatát - alkalmazására ellenséges tevékenység észlelésekor csak legvégsõ esetben kerülne sor.

Ezen alakulat parancsnoki törzsében olyan nemzetek tisztjei is helyet kapnak, akik a tényleges feladat végrehajtásában csapatokkal nem vesznek ugyan részt, tehát közvetlen katonai veszélynek nincsenek kitéve, de jelenlétükkel demonstrálni kívánják az ország támogató szándékát.

Figyelembe véve a speciális alakulat elé állított feladatokat és azt a tényt, hogy NATO-tagságunk esetén a Magyar Honvédségnek is rendelkeznie kell katonai rendõrséggel, a Magyar Honvédség szempontjából újszerû, de a késõbbiekben gyakorlattá váló tevékenységek ellátásához szükséges és hasznos tapasztalatokat szerezhetnénk az ilyen jellegû nemzetközi katonai-rendõri feladatokban való részvétel során.

Az MSU-val kapcsolatos helyszíni mûveletek költségeit az SFOR fedezi, a kiutazó állomány kiállításának költségeit a Honvédelmi Minisztérium saját költségvetésébõl biztosítja.

Figyelemmel arra, hogy az Országgyûlés a 18/1998. (III. 6.) OGY határozat 3. pontjában önálló mûszaki alegység SFOR keretében való tevékenységére adott engedélyt, az Alkotmány 40/B. § (1) bekezdése értelmében az MSU-ban való magyar részvételhez az Országgyûlés külön, elõzetes hozzájárulása szükséges.