T/331/27.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A családok támogatásáról szóló T/331. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94.§. 102.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen-

módosító javaslatot

terjesztek elõ:

A törvényjavaslat 15.§-a a következõképpen módosul:

"15.§ [A három hónapot meghaladó, egybefüggõ külföldi tartózkodás idõtartamára nem jár nevelési ellátás.] A szülõnek, a gyámnak nem jár nevelési ellátás a három hónapot meghaladó, egybefüggõ külföldi tartózkodásának idõtartamára."

Indokolás

A törvényjavaslat 15. §-a pontatlanul fogalmaz, mert nem derül ki, hogy a jogosultság korlátozása valójában kire vonatkozik, a gyermek, illetve a támogatásra jogosult külföldi tartózkodására-e. A módosító javaslat értelmében a szülõ és a gyám, ha a három hónapot meghaladóan külföldön tartózkodik, nem lesz jogosult a nevelési ellátásra. A módosító javaslat révén azonban lehetõvé válik, hogy az arra jogosult külföldi tartózkodása esetében a gyermek gondozását ellátó más, arra jogosult személy igényelhesse az ellátást. A nevelõszülõ, hivatásos nevelõszülõ külföldi tartózkodásának esetét nem szükséges szabályozni, mert erre az esetre a gyermekvédelmi jogszabályok az irányadók.

Budapest, 1998. december 1.

(Koltai Ildikó)

(Dr. Horváth Zsolt)

(Dr. Frajna Imre)