T/331/28.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A családok támogatásáról szóló T/331. számú törvényjavaslathoz -a Házszabály 94.§. 102.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen-

módosító javaslatot

terjesztek elõ:

A törvényjavaslat 41.§-a következõképpen módosul:

"41.§ (1) Jogalap nélkül veszi igénybe az ellátást az a személy, aki

a)arra nem jogosult, vagy

b)kevesebb összegre jogosult, mint amelyet számára folyósítottak.

[(1)] (2) Az, aki ellátást jogalap nélkül vett fel, köteles azt visszafizetni, ha erre a felvételtõl számított 30 napon belül írásban kötelezték.

[(2)] (3) A[z] [(1)] (2) bekezdésben meghatározott idõ elteltével a jogalap nélkül felvett ellátást attól lehet visszakövetelni, akinek az ellátás felvétele felróható, feltéve, hogy a felvételtõl vagy folyamatos ellátás esetén az ellátás megszûnésétõl kevesebb mint három év telt el.

(4) Az ellátás felvétele akkor róható fel, ha

a)a jogosult tudta, hogy az ellátás õt nem illeti meg, de ennek ellenére õ azt felvette;

b)a jogosult a saját gondatlanságából fakadóan nem tudta, hogy az ellátás õt nem illeti meg, de a körülményekbõl az következik, hogy ezt tudnia kellett volna.

[(3)] (5) Az igényelbíráló szerv, illetve az egyéb szerv köteles megtéríteni a jogalap nélkül felvett ellátást, ha az ellátás jogalap nélküli megállapítása, illetõleg folyósítása mulasztásának vagy a valóságtól eltérõ adatszolgáltatásának a következménye és az ellátást a[z] [(1)] (2) bekezdés alapján visszakövetelni nem lehet.

[(4)] (6) Ha az ellátás jogalap nélküli megállapításáért, illetõleg felvételéért több igényelbíráló, vagy egyéb szervet és az ellátásban részesülõt is felelõsség terhel, úgy a jogalap nélkül felvett ellátást közrehatásuk arányában kötelesek megtéríteni, illetõleg visszafizetni. Ha a közrehatásuk aránya nem állapítható meg, akkor a felelõsöket egyenlõ arányban kell megtérítésre, visszafizetésre kötelezni.

[(5)] (7) Ha az ellátás jogalap nélküli megállapításáért, felvételéért több igényelbíráló szervet vagy egyéb szervet terhel a felelõsség, úgy a jogalap nélkül felvett ellátás megtérítéséért egyetemlegesen felelnek."

Indokolás

A törvényjavaslat 41. §-a szerinti szabályozás hiányos, mert nem rendelkezik arról, hogy ki az a személy, aki jogalap nélkül veszi igénybe az ellátást. Nem határozza meg továbbá a § azokat az eseteket sem, hogy az ellátás felvétele az igénybe vevõnek mikor róható fel. Mindkét kérdéskör törvényi szabályozást igényel az egységes jogalkalmazás érdekében. A módosító javaslat e célból egy új (1) és egy új (4) bekezdés beépítésére irányul, ennek okán azonban a 41. § bekezdéseinek számozása megváltozik.

Budapest, 1998. december 1.

(Koltai Ildikó)

(Dr. Horváth Zsolt)

(Dr. Frajna Imre)