T/331/30.

Módosító javaslat!

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A családok támogatásáról szóló T/331. számú törvényjavaslathoz -a Házszabály 94.§. 102.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen-

módosító javaslatot

terjesztek elõ:

A törvényjavaslat 36.§-a következõképpen módosul:

"36.§ (1) Az ellátásra vonatkozó igényrõl, ha azt teljesítik, -kivéve a méltányossági jogkörben megállapított gyermekgondozási segélyt- alakszerû határozatot nem kell hozni.

(2) [Az igényelbíráló szerv] [a]Alakszerû határozattal akkor kell dönteni, ha

a)az igényt elutasítj[a]ák;

b)az ellátást szüneteltetik;

c)az ellátást megszüntetik;

d)az ellátást visszafizettetik[.];

e)a gyermekgondozási segélyt méltányossági jogkörben állapítják meg."

Indokolás

A törvényjavaslat 36. §-ának (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy amennyiben az ellátásra vonatkozó igényt teljesítik, úgy alakszerû határozatot nem kell hozni. Nem igaz azonban ez a szociális és családügyi miniszter méltányossági jogkörében megállapított gyermekgondozási segély esetére. Ennek okán pontosítani, kiegészíteni kell a törvényjavaslat 36. §-ának (1)-(2) bekezdését. A módosító javaslat a 36. § (2) bekezdésének felvezetõ szövegébõl azért javasolja kiiktatni az "igényelbíráló szerv" kifejezést, mert a törvényjavaslat értelmében e kifejezésbe a szociális és családügyi miniszter nem értendõ bele, ugyanakkor a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések a szociális és családügyi miniszter hatáskörében hozott döntésekre is irányadóak.

Budapest, 1998. december 1.

(Koltai Ildikó)

(Dr. Horváth Zsolt)

(Dr. Frajna Imre)