T/331/65.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A házszabály 94. §, 102. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen a családok támogatásáról szóló T/331. számú törvényjavaslathoz az Egészségügyi és szociális bizottság az alábbi

módosító javaslatot

terjeszti elõ:

A törvényjavaslat 50. § (3)-(4) bekezdése a következõképpen módosul:

"(3) Akinek 1998. december 31-éig családi pótlékot, gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást folyósítottak, az ellátást - amennyiben új igénylést nem nyújtanak be - az 1998. december 31-én hatályban lévõ szabályok alapján, de az e törvényben megjelölt összegek alapulvételével kell tovább [kell] folyósítani.

(4) Az 1998. december 31-ét megelõzõen benyújtott és a törvény hatálybalépéséig el nem bírált igények esetében, amennyiben az igényérvényesítés 1999. január 1-je elõtti idõre is vonatkozik, az erre az idõre járó ellátást az 1998. december 31-én hatályban lévõ, jogosultságot megalapozó szabályok alapján kell megállapítani és folyósítani."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat 50. §-ában megfogalmazott "átmeneti rendelkezések" pontosítására két okból van szükség. Egyrészt azért, hogy egyértelmûvé váljon, hogy akik a törvényjavaslat hatálybalépése elõtt már részesültek valamelyik családtámogatási ellátásban, azok számára - új igénybejelentés nélkül - az e törvényben megjelölt ellátási összegek figyelembevételével történik az ellátások tovább folyósítása. Másrészt pedig azért, hogy nyilvánvaló legyen, hogy az 1998. december 31-ét megelõzõ idõtartamra vonatkozó igény elbírálására az 1998. december 31-én hatályban lévõ jogosultságot megalapozó szabályokat kell alkalmazni.

Budapest, 1998. december 9.

Dr. Kökény Mihály

elnök