T/331/66.

Az Országgyûlés

Egészségügyi és szociális
bizottságának

Ifjúsági és sport
bizottságának

Emberi jogi-, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

Oktatási és tudományos
bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a családok támogatásáról szóló T/331. sz. törvényjavaslat
v i t á j á h o z

(Együtt kezelendõ a T/331/59. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Egészségügyi és szociális bizottsága, mint elsõ helyen kijelölt bizottság, (továbbiakban: Egészségügyi bizottság), az Ifjúsági és sport bizottság, (a továbbiakban: Ifjúsági bizottság), az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság, (a továbbiakban: Emberi jogi bizottság) az Oktatási és tudományos bizottság, (a továbbiakban: Oktatási bizottság), valamint a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta a családok támogatásáról szóló, T/331. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/331/60-65. számú módosító és kapcsolódó módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

  1. Az Oktatási bizottság - kapcsolódva a T/331/19. számú módosító javaslathoz (a T/331/59. sz. ajánlás 14. pontja) - a törvényjavaslat 8. § (1) bekezdés c) pont cb) alpontjának a következõ módosítását javasolja:
  2. /Családi pótlék azután a gyermek (személy) után jár, aki/

    /a 7. § (1) bekezdésének b)-c) pontjában megjelölt intézményben él, és/

    "általános iskola, középiskola, szakiskola (a továbbiakban együtt: közoktatási intézmény) tanulója és [ 20] 23. életévét nem töltötte be, illetõleg ha már betöltötte, úgy annak a tanítási évnek a végéig jár, amelynek tartama alatt ezt az életkort betölti."

    Indokolás: Lásd a T/331/64/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    Megjegyzés: Ez a módosító indítvány összefügg az ajánlás 2. és 7. pontjában ismertetett javaslattal.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

  3. Az Oktatási bizottság - kapcsolódva a T/331/19. számú módosító javaslathoz (a T/331/59. sz. ajánlás 14. pontja) - a törvényjavaslat 9. § (1) bekezdés b) pontjának a következõ módosítását javasolja:
  4. /Iskoláztatási támogatásra jogosult a szülõ, a nevelõszülõ, a hivatásos nevelõszülõ, a gyám arra a saját háztartásában nevelt gyermekre tekintettel, aki/

    "már nem tanköteles, de közoktatási intézmény tanulója és [ 20] 23. életévét még nem töltötte be, illetõleg ha már betöltötte, úgy annak a tanítási évnek a végéig jár, amelynek tartama alatt ezt az életkort betölti."

    Indokolás: Lásd a T/331/64/2. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

  5. Szabó Sándorné, Dr. Vojnik Mária, Dr. Kökény Mihály és Dr. Schvarcz Tibor képviselõ - kapcsolódva a T/331/45. számú módosító javaslathoz (a T/331/59. sz. ajánlás 28. pontja) - a törvényjavaslat 11. § (3) bekezdésének más megfogalmazását javasolja:
  6. "(3) A nevelési ellátás összegé[ nek] t [ emelésérõl az Országgyûlés -] évente - a központi költségvetésrõl szóló törvény elfogadásával egyidejûleg - a tervezett inflációnak megfelelõ mértékben kell emelni [ dönt] ."

    Indokolás: Lásd a T/331/60. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. nem támogatja

    - az Ifjúsági biz. egyharmada sem támogatja

    - az Emberi jogi biz. nem támogatja

    - az Oktatási biz. nem támogatja

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

  7. Az Oktatási bizottság - a törvényjavaslat 17. § (2) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
  8. "Ha a gyermekjóléti szolgálat [ 8] 15 napon belül nem tud eredményt elérni a gyermek tankötelezettsége teljesítésének elõmozdításában, akkor errõl a tényrõl tájékoztatja a jegyzõt."

    Indokolás: Lásd a T/331/63. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

  9. Koltai Ildikó, Dr. Horváth Zsolt és Dr. Frajna Imre képviselõ - kapcsolódva a T/331/36. számú módosító javaslathoz (a T/331/59. sz. ajánlás 43. pontja) - a törvényjavaslat 27. § (1) bekezdés a) pontjának a következõ kiegészítését javasolja:
  10. /Nem jár gyermekgondozási támogatás annak a személynek, aki/

    "a) az Szt. 4. § (1) bekezdésének i) pontjában megjelölt rendszeres pénzellátás bármelyikében részesül, ide nem értve a gyermekgondozási támogatást, továbbá a gyermekgondozási támogatás folyósítása mellett végzett keresõ tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt;"

    Indokolás: Lásd a T/331/61. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Ifjúsági biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Oktatási biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

  11. Koltai Ildikó, Dr. Horváth Zsolt és Dr. Frajna Imre képviselõ - kapcsolódva a T/331/39. számú módosító javaslathoz (a T/331/59. sz. ajánlás 46. pontja) - a törvényjavaslat 29. §-ának a következõ kiegészítését javasolja:
  12. "(1) Anyasági támogatásra jogosult a szülést követõen

    a) az a nõ, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt;

    b) az örökbefogadó szülõ, ha a szülést követõ 60 napon belül az örökbefogadást jogerõsen engedélyezték;

    c) a gyám, ha a gyermek a születését követõen 60 napon belül - jogerõs határozat alapján - a gondozásába kerül.

    (2) Az anyasági támogatás az (1) bekezdés a) pontja szerinti jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született."

    Indokolás: Lásd a T/331/62. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Ifjúsági biz. támogatja

    - az Emberi jogi biz. támogatja

    - az Oktatási biz. támogatja

    - a Költségvetési biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

  13. Az Oktatási bizottság - kapcsolódva a T/331/19. számú módosító javaslathoz (a T/331/59. sz. ajánlás 14. pontja) - a törvényjavaslat 50. § (2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
  14. "1999. szeptember 30-áig arra a gyermekre tekintettel is családi pótlékot kell megállapítani és folyósítani, akire tekintettel e törvény értelmében iskoláztatási támogatás megállapításának és folyósításának lenne helye, azzal az eltéréssel, hogy a családi pótlék az után a gyermek (személy) után jár, aki a 20. életévét nem töltötte be."

    Indokolás: Lásd a T/331/64/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

  15. Az Egészségügyi bizottság - a törvényjavaslat 50. § (3)-(4) bekezdéseinek a következõ módosítását javasolja:

"Akinek 1998. december 31-éig családi pótlékot, gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást folyósítottak, az ellátást - amennyiben új igénylést nem nyújtanak be - az 1998. december 31-én hatályban lévõ szabályok alapján, de az e törvényben megjelölt összegek alapulvételével kell tovább [ kell] folyósítani.

Az 1998. december 31-ét megelõzõen benyújtott és a törvény hatálybalépéséig el nem bírált igények esetében amennyiben az igény érvényesítés 1999. január 1-je elõtti idõre is vonatkozik, az erre az idõre járó ellátást az 1998. december 31-én hatályban lévõ, jogosultságot megalapozó szabályok alapján kell megállapítani és folyósítani."

Indokolás: Lásd a T/331/65. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. december 10.

Dr. Kökény Mihály s.k.,
a Egészségügyi és szociális bizottság elnöke

Páva Zoltán s.k.
az Ifjúsági és sport bizottság elnöke

Kósáné Dr. Kovács Magda s.k.,
az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke

Lezsák Sándor s.k.,
az Oktatási és tudományos bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke