377/3.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az ítélõtáblák és a fellebbviteli fõügyészségek felállításával kapcsolatos feladatokról

szóló H/377. számú országgyûlési határozati javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

"[2. felkéri az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot és a legfõbb ügyészt, hogy az 1. pontban megjelölt törvény megalkotásáig gondoskodjon az ítélõtáblákra már kinevezett, beosztott vagy áthelyezett bírák, bírósági dolgozók, illetõleg a fellebbviteli fõügyészségekre már kinevezett ügyészek és ügyészségi dolgozók munkavégzésre való beosztásáról más bíróságra, illetõleg kirendelésérõl más ügyészséghez.]"

Indokolás

Álláspontom szerint az Országgyûlésnek még ajánlás formájában sem szerencsés egy másik alkotmányos hatalmi ágat megtestesítõ intézményhez, jelesül az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz fordulnia, mivel azt a jogos aggályt vonhatná maga után ez a felkérés, hogy az alkotmányos hatalmi ágak egymástól elválasztott mûködése egyik vagy másik intézmény befolyása alá kerülhet. Nincs is rá szükség, mivel az Országgyûlés két delegált tagja útján részt vesz az Országos Igazságszolgáltatási Tanács munkájában, ezért módja van az Országgyûlés álláspontjának a kifejtésére a szervezet keretein belül. Ugyanez a helyzet indokolja a legfõbb ügyészhez intézendõ felkérés elmaradását is, bár ott kétségtelenül nincs közvetlen intézményes lehetõsége az Országgyûlésnek álláspontja kifejtésére, de más módon a legfõbb ügyészhez intézhet interpellációt, kérdést, azonnali kérdést stb.

Budapest, 1998. november 16.

Dr. Horváth Balázs
MDF

Dr. Turi-Kovács Béla
FKGP