Módosító javaslat

T/416/5.

Dr. Á D E R J Á N O S úrnak

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§-ának (1) bekezdése és a 102.§-ának (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról T/416. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A Javaslat 5.§-át a következõk szerint javasolom módosítani:

"5.§

Az Alkotmány 40/B.§-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

(1) A fegyveres erõk nemzetközi szerzõdésbõl eredõ, vagy a fogadó állam hozzájárulásával történõ gyakorlat, kiképzés, humanitárius feladat végrehajtása, és katasztrófa-elhárítás [valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet felkérésére, illetve az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetének döntése alapján végzett békefenntartó tevékenység] céljából a Kormány elõzetes hozzájárulásával használhatók fel, léphetik át az államhatárt és állomásozhatnak külföldön."

I n d o k o l á s

A módosító javaslat a Javaslat 5.§-ának pontosítását tartalmazza. A fegyveres erõk a Kormány döntése alapján csak a javasolt módosításban szereplõ konkrét esetekben léphetik át az országhatárt, állomásozhatnak külföldön, illetõleg használhatók fel. A békefenntartó tevékenység engedélyezése továbbra is az Országgyûlés hatáskörében marad.

Budapest, 1998. december 1.

dr. Szájer József
FIDESZ-MPP

dr. Bánk Attila
FKGP

dr. Balsai István
MDF

Kovács László
MSZP

Kuncze Gábor
SZDSZ