T/417/10.

Az Országgyûlés

Honvédelmi bizottságának

Önkormányzati és rendészeti
bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a honvédelmet érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/417. számú törvényjavaslathoz

(Együtt kezelendõ a T/417/8. sz. ajánlással)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Honvédelmi bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként valamint az Önkormányzati és rendészeti bizottsága (továbbiakban: Önkormányzati bizottság) megvitatta a honvédelemet érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/417. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/417/9. számú kapcsolódó módosító javaslatot.

A törvényjavaslat I. és III. fejezetében foglalt rendelkezéseknek, valamint 15., 17., 19. §-ának és 24. § (2) bekezdésének elfogadásához az Alkotmány 40/A. § (1) bekezdésének rendelkezésére tekintettel a jelenlévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

    1. Az Önkormányzati bizottság a törvényjavaslat 22. §-ának a következõ módosítását javasolja:

22. § /(1) A katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények vezetõinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Hft.) 25. §-ának (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:/

"(3) A[z] katonai felsõoktatási intézmény ösztöndíjas hallgatója katonai kiképzésben, [alapkiképzésben,] és szakmai gyakorlaton vesz részt, illetve egyéb szolgálati feladat ellátására is igénybe vehetõ. Az igénybevétel nem veszélyeztetheti a tanulmányi feladatok elvégzését. A rendvédelmi felsõoktatási intézményben tanuló ösztöndíjas hallgató - az alapkiképzés és a szakmai gyakorlat idõtartama, valamint a szükségállapot vagy rendkívüli állapot kivételével - szolgálati feladat ellátására nem vehetõ igénybe."

/(2) A Hft. 25. §-a a következõ új (4) bekezdéssel egészül ki, és az eredeti (4) bekezdés számozása (5) bekezdésre változik:/

"(4) A[z] katonai felsõoktatási intézmény ösztöndíjas hallgatója a (3) bekezdés szerinti kiképzést, gyakorlatot, szolgálati igénybevételt a szövetséges fegyveres erõkkel történõ együttmûködésre felajánlott katonai szervezetben külföldön is teljesítheti."

Indokolás: Lásd a T/417/9. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. támogatja

- Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1998. december 10.

Lányi Zsolt s.k.,
Honvédelmi bizottságának elnöke

Dr. Bernáth Varga Balázs s.k.,
Önkormányzati és rendészeti
bizottságának elnöke