442.

Képviselõi önálló indítvány

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 84. §. (1) bekezdés a) pontja alapján a következõ törvényjavaslatot nyújtjuk be, és kérjük annak önálló napirendi pontként történõ felvételét és tárgyalását.

1998. évi ........ törvény
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló
1993. évi III. törvény módosításáról

1. §

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 34. §. (4) bekezdése új második mondattal egészül ki:

A jövedelempótló támogatás folyósítása a 24 hónapot meghaladóan is szüneteltethetõ, ha a támogatásban részesülõ GYES-re jogosult.

2. §

Ez a törvény a kihirdetést követõ nyolcadik napon lép hatályba.

Indokolás:

A munkanélküliek jövedelempótló támogatásra való jogosultság idõtartama 24 hónap. Az ellátásban részesülõ a fenti idõszak alatt gyermekszületést követõen GYED-re majd GYES-re jogosult a gyermek három éves koráig. Ezért a támogatás folyósítását nem lehet szüneteltetni, hanem az ellátást meg kell szüntetni. A gyermek három éves kora után a szociális törvény jelenlegi szabályozása alapján - bár a 24 hónapos folyósítási idõtartamot a munkanélküli nem merítette ki - a támogatást nem lehet újból megállapítani. Ugyanakkor rendszeres szociális segélyre sem jogosult, hiába nincs semmilyen jövedelme. Az aktív korú nem foglalkoztatott a törvény 37/A. §-a alapján rendszeres szociális segélyre akkor jogosult, ha a jövedelempótló támogatás folyósításának idõtartamát kimerítette. A gyermek születése miatt a 24 hónapot nem meríti ki a támogatásra jogosult, ezért ez a fajta ellátás sem állapítható meg. Rendszeres szociális segélyre még abban az esetben jogosult a rászoruló, ha igazolja, hogy a rendszeres szociális segély iránti kérelme benyújtását megelõzõ három évben az illetékes munkaügyi központtal

legalább két év idõtartamig együtt mûködött. A gyermek születése után a GYES igénybevételének fõ célja a gyermek ellátása, így a szülõ a kérelemhez nem tudja a munkaügyi központ igazolását csatolni.

A gyermek három éves kora után - ha a szülõ nem talál munkahelyet - sem jövedelempótló támogatásra, sem rendszeres szociális segélyre nem jogosult. A napi gyakorlatban ez komoly gondot okoz, mert átmeneti segéllyel az önkormányzat - fõleg egyedülálló gyermekes esetén - a család megélhetését nem tudja biztosítani.

A javaslat elfogadása esetén a GYES lejárta után ismét jövedelempótló támogatásra lenne jogosult az aktív munkanélküli annyi idõre, ami a 24 hónapos folyósítási idõbõl hiányzott, majd ennek kimerítése után - az egyéb feltételek (jövedelmi viszonyok) fennállása esetén - rendszeres szociális segélyt kaphatna.

Budapest, 998. november 17.

Ékes József
MDF

Dr. Gémesi György
MDF

Szászfalvi László
MDF