A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

T/444. számú
TÖRVÉNYJAVASLAT

a Magyar Köztársaság Kormánya és
a Szlovák Köztársaság Kormánya között
az 1994. évi Bécsi Dokumentumot kiegészítõ bizalom- és biztonságerõsítõ intézkedésekrõl és a katonai kapcsolatok fejlesztésérõl szóló,
Pozsonyban, 1998. február 4-én aláírt Megállapodás megerõsítésérõl
és kihirdetésérõl

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

Budapest, 1998. november


1998. évi törvény
a Magyar Köztársaság Kormánya és
a Szlovák Köztársaság Kormánya között
az 1994. évi Bécsi Dokumentumot kiegészítõ bizalom- és biztonságerõsítõ
intézkedésekrõl és a katonai kapcsolatok fejlesztésérõl szóló,
Pozsonyban, 1998. február 4-én aláírt Megállapodás
megerõsítésérõl és kihirdetésérõl

1.§

Az Országgyûlés a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya között az 1994. évi Bécsi Dokumentumot kiegészítõ bizalom- és biztonságerõsítõ intézkedésekrõl és a katonai kapcsolatok fejlesztésérõl szóló, Pozsonyban, 1998. február 4-én aláírt Megállapodást (a továbbiakban: Megállapodás) e törvénnyel megerõsíti.

2.§

A Megállapodás hivatalos magyar nyelvû szövege a következõ:

"MEGÁLLAPODÁS
a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya
között az 1994. évi Bécsi Dokumentumot kiegészítõ bizalom- és biztonságerõsítõ intézkedésekrõl és a katonai kapcsolatok fejlesztésérõl

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovák Köztársaság Kormánya (a továbbiakban: Felek):

Emlékeztetve az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet keretében vállalt kötelezettségeikre;

Figyelembe véve a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság között 1995. március 19-én aláírt Szerzõdést a jószomszédi kapcsolatokról és a baráti együttmûködésrõl;

Törekedve arra, hogy az átláthatóság és a bizalom növelése érdekében további, kétoldalú együttmûködésen alapuló kötelezettségeket vállalnak;

Meggyõzõdve arról, hogy a kétoldalú katonai együttmûködés erõsítésével, a kétoldalú együttmûködésen alapuló kötelezettségek teljesítésével hozzájárulnak a Felek közötti bizalom, a kapcsolatok, valamint a kelet-közép-európai térség és egész Európa biztonságának erõsítéséhez;

Elhatározták, hogy továbbfejlesztik a párbeszéden alapuló, bizalom- és biztonságerõsítést és a katonai átláthatóságot célul tûzõ kétoldalú katonai együttmûködést;

Megállapodnak az EBESZ Bizalom- és Biztonságerõsítõ Intézkedésekkel Foglalkozó Tárgyalások 1994. évi Bécsi Dokumentuma (továbbiakban: 1994. évi Bécsi Dokumentum) 136. paragrafusában foglalt ajánlással összhangban, valamint a két állam között már létrejött megállapodások kiegészítéseképpen az alábbi katonai együttmûködési intézkedésekrõl:

I. Cikk

A katonai információcsere szélesítése és a már meglévõ bizalom- és biztonságerõsítõ intézkedések továbbfejlesztése

1. Az intézkedések hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság területén diszlokáló Magyar Honvédség és a Szlovák Köztársaság területén diszlokáló Szlovák Hadsereg alakulataira.

2. A Felek 42 nappal korábban írásos formában bejelentik egymásnak a területükön végrehajtásra kerülõ szárazföldi katonai tevékenységet ezen cikk 3. pontja szerint. Ha a tevékenység a bevont csapatok elõzetes értesítése nélkül történik, úgy a bejelentést a Felek a tevékenység megkezdésekor haladéktalanul megteszik.

3. A katonai tevékenység bejelentési kötelezettség és megfigyelõk meghívásának kötelezettsége alá esik, amennyiben annak idõtartama alatt bármikor a tevékenységben részt vesz:

- legalább 6.000 fõ, beleértve a támogató csapatokat is, vagy

- legalább 100 db harckocsi, vagy

- legalább 150 db páncélozott harcjármû, vagy

- legalább 75 db 100 mm-es, vagy annál nagyobb ûrméretû tüzérségi eszköz.

A Felek nem kötelesek megfigyelõket hívni a csapatok értesítése nélkül végrehajtandó, bejelentésköteles tevékenységekre, amennyiben ezen bejelentésköteles tevékenységek idõtartama nem haladja meg a 48 órát.

4. Ezen Cikk 2. pontja alapján a légierõ részvételérõl szóló információknak szerepelniük kell a bejelentésben, amennyiben a katonai tevékenység során elõreláthatólag 100 vagy több repülõgép-bevetésre kerül sor, beleértve a harci helikopter bevetéseket is.

5. Mindegyik Fél ezen cikk 3. pontjában leírtakon kívül évente egy alkalommal megfigyelõket hív meg egy zászlóalj (gépesített lövész vagy harckocsi zászlóalj), vagy magasabb szintû csapatgyakorlatra.

II. Cikk

A katonai együttmûködés fejlesztése

1. Az általános kétoldalú kapcsolatok továbbjavítása érdekében a Felek a katonai kapcsolataikat az 1994. évi Bécsi Dokumentum szellemében és ajánlásainak megfelelõen fejlesztik, összhangban a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma és Szlovákia Védelmi Minisztériuma között, 1993. október 4-én Budapesten aláírt Megállapodással.

2. A Felek kölcsönösen évente egy vagy két alkalommal közös, alegység szintû kiképzést és gyakorlatot hajtanak végre a másik Fél területén. A közös katonai tevékenységek mindegyik fél részérõl maximum 100 fõ részvételével, egy hét idõtartamban történnek. A vendég Fél katonái rendszeresített egyéni felszereléssel, fegyverzet nélkül érkeznek a fogadó országba. A pontos adatok az éves együttmûködési tervekben kerülnek rögzítésre.

3. Mindkét Fél az 1994. évi Bécsi Dokumentumban elõírt légitámaszponton és katonai létesítményben történõ látogatásokon kívül, évente felváltva egy alkalommal katonai létesítményben (laktanyában) történõ látogatást rendez a másik Fél öt fõs küldöttsége számára a létesítményben folyó katonai élet és kiképzés megismerése céljából.

4. A Felek a katonai kapcsolatok fejlesztése és a bizalomerõsítés keretében közvetlen, folyamatosan mûködõ kommunikációs kapcsolatot tartanak fenn a honvédelmi minisztériumok között.

III. Cikk

Az értékelõ látogatások és ellenõrzések számának növelése

1. Mindkét Félnek joga van évente, az 1994. évi Bécsi Dokumentumban elõírtakon és az önként vállalt kvótákon túl, két értékelõ látogatásra a másik Fél területén.

2. Mindkét Félnek joga van évente, az 1994. évi Bécsi Dokumentum 74. és 75. paragrafusában elõírtakon túl további két ellenõrzés végrehajtására a másik Fél területén.

3. Mindkét Félnek joga van elfogadni, vagy egy héttel elhalasztásra javasolni a másik Fél által lebonyolítandó értékelõ látogatást, vagy ellenõrzést, amennyiben területén egy harmadik állam végez ilyen tevékenységeket.

IV. Cikk

Általános meghatározások

1. A bejelentéseknek, a megfigyeléseknek, az értékelõ látogatásoknak és az ellenõrzéseknek összhangban kell lenniük az 1994. évi Bécsi Dokumentum vonatkozó elõírásaival.

2. A Felek lehetõvé teszik, hogy megfigyelõként országgyûlési képviselõk és újságírók is részt vegyenek a tevékenységben ezen Megállapodás keretében.

3. A Felek a fentiekhez kapcsolódó információt - angol nyelven -, az 1994. évi Bécsi Dokumentum által meghatározott formátumban és az EBESZ kommunikációs hálózatának vagy diplomáciai csatornák felhasználásával továbbítják egymásnak. Ezen információnak mindig tartalmaznia kell arra utaló megjegyzéseket, hogy a kérdéses tevékenység ezen Megállapodásnak megfelelõen kerül kivitelezésre.

V. Cikk

Záró rendelkezések

1. A két Fél képviselõi évente - felváltva a Magyar Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban - értékelõ találkozót tartanak, hogy elemezzék a végrehajtást és hogy javaslatot dolgozzanak ki a jelen Megállapodásban elfogadott intézkedések továbbfejlesztésére. Az értékelõ találkozó a naptári év végét követõ 60 napon belül megtörténik. A Megállapodásban foglaltak végrehajtásáról a Felek rendszeresen tájékoztatják az EBESZ Biztonsági Együttmûködési Fórumát.

2. Amennyiben vitás kérdések merülnek fel a Megállapodásban foglaltak végrehajtása során, a Felek kétoldalú konzultáció útján keresnek megegyezést.

3. A jelen Megállapodás a Felek kölcsönös egyetértésével módosítható. A módosításokat írásban kell megadni.

4. Ez a Megállapodás azon a napon lép hatályba, amikor a Felek értesítik egymást arról, hogy eleget tettek a hatálybalépéshez szükséges belsõ jogi követelményeknek.

5. Jelen Megállapodás határozatlan idõre szól. Mindazonáltal a jelen Megállapodást bármelyik Fél felmondhatja a másik Félnek küldött írásos értesítés útján. Hatálya az értesítés kézhezvételétõl számított hat hónap múlva szûnik meg, hacsak a Felek nem állapodnak meg másképpen.

6. Jelen Megállapodás két példányban készült Pozsonyban, 1998. február 4-én, magyar, szlovák és angol nyelven. Mindhárom szöveg egyaránt hiteles. Eltérõ értelmezés esetén az angol szöveg az irányadó.

a Magyar Köztársaság a Szlovák Köztársaság
Kormánya részérõl Kormánya részérõl"

3.§

(1 ) A törvény - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A törvény 2.§-a a Megállapodás V. cikkének 4. pontjában meghatározott idõpontban lép hatályba.

(3) A (2) bekezdés szerinti hatályba lépésrõl szóló közleményt a külügyminiszter a Magyar Közlönyben közzéteszi.

 

 

INDOKOLÁS A TÖRVÉNYJAVASLATHOZ

Általános indokolás

Az elmúlt években a jószomszédi viszony kialakítása érdekében jelentõsen fejlõdtek a magyar-szlovák katonai kapcsolatok. A továbblépés érdekében szükségessé vált egy, az EBESZ 1994. évi Bécsi dokumentumán alapuló, de bizonyos területeken további - a regionális viszonyokat szem elõtt tartó -feltételeket tartalmazó megállapodás megkötése.

A Megállapodás alkalmazása lehetõséget teremt a Felek hadseregeinek magasabb szintû és nyíltabb együttmûködésére.

Mivel a Megállapodás a honvédelmet érinti, megerõsítésérõl és kihirdetésérõl törvényben kell rendelkezni.

Részletes indokolás

Az 1-2. §-hoz

A törvényjavaslat l.§-a a Megállapodás megerõsítését tartalmazza. A 2. § a Megállapodást - hivatalos magyar nyelvû szövege közlésével - kihirdeti.

A Megállapodás szélesíti a Felek hadseregeinek tevékenységérõl történõ katonai információcserét és kölcsönös tájékoztatást ír elõ a Bécsi Dokumentum szintje alatti katonai tevékenységekrõl.

A Felek hadseregei évente egy vagy két alkalommal a másik Fél területén közös alegység szintû gyakorlatot és kiképzést hajtanak végre. A saját területen tartott csapatmozgásokról a másik Felet tájékoztatják, illetve a katonákon kívül országgyûlési képviselõk és újságírók megfigyelõként történõ részvételét is lehetõvé teszik. A Megállapodás azt is biztosítja a Felek számára, hogy az EBESZ 1994. évi Bécsi Dokumentumában elõírtakon túlmenõen további értékelõ látogatásokra és ellenõrzésekre is sor kerülhessen.

A 3. §-hoz

A javaslat 3. §-a a Megállapodás hatályba lépéséhez - az V. cikkének 4. pontja szerint - szükséges, a Felek belsõ joga által elõírt feltételek teljesítésére utal.

A szlovák Fél az ezen feltételek teljesítésérõl szóló diplomáciai jegyzéket megküldte. A Megállapodás országgyûlési megerõsítését követõen az arról szóló értesítést a Magyar Fél a szlovák Félnek szintén megküldi, ezzel a Megállapodás (a törvény 2. §-a) hatályba lép. A hatályba lépésrõl szóló közlemény közzétételérõl a külügyminiszter gondoskodik.