Módosító javaslat

T/458/8.

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése, valamint 102. §-ának (1) bekezdése alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal egyes feladatairól szóló T/458. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A törvényjavaslat 2. § (3) bekezdésének következõ módosítását, és egyúttal a §-nak a következõ (4)-(9) bekezdésekkel történõ kiegészítését javaslom:

"(3) [A Hivatal nyomozó hatóságának hatáskörét és illetékességét külön jogszabály állapítja meg.] Ha jogszabály eltérõen nem rendelkezik, az adónyomozásra a Bûnügyi Igazgatóság területi nyomozó hivatala rendelkezik hatáskörrel.

(4) A Bûnügyi Igazgatóság a területi nyomozó hivataltól az eljárást a bûnügyi igazgató jóváhagyásával bármikor magához vonhatja, és a nyomozást a területi nyomozó hivatal bevonásával is teljesítheti.

(5) Az APEH nyomozó hatóságának illetékességét a bûncselekmény elkövetésének helye határozza meg.

(6) A területi nyomozó hivatal az illetékességi területén kívül nyomozást a Bûnügyi Igazgatóság engedélyével végezhet. Az ilyen nyomozási cselekményrõl az illetékes nyomozó hatóságot értesíteni kell. Halaszthatatlan nyomozási cselekmény végzésekor az értesítés - a legrövidebb idõn belül - utólag is megtehetõ, továbbá a Bûnügyi Igazgatóság engedélye is mellõzhetõ, de az illetékességi terület elhagyását és a nyomozási cselekményt a Bûnügyi Igazgatóságnak utólag jelenteni kell.

(7) A nyomozó hatóság a hatáskörét és az illetékességét hivatalból köteles vizsgálni. Amennyiben hatáskörének vagy illetékességének hiányát állapítja meg, a halaszthatatlan nyomozási cselekmények teljesítése után az iratokat határozattal a hatáskörrel és illetékességgel rendelkezõ nyomozó hatósághoz teszi át.

(8) Ha a bûncselekményt több nyomozó hatóság illetékességi területén követték el, a nyomozás lefolytatására az a hatóság illetékes, amelyik az ügyben korábban intézkedett (megelõzésen alapuló intézkedés).

(9) A területi nyomozó hivatalok közötti illetékességi összeütközés esetén az eljáró nyomozó hatóságot a Bûnügyi Igazgatóság jelöli ki."

I n d o k o l á s

A hatáskör és az illetékesség alapvetõ szabályait törvényi szinten szükséges rendezni. A törvényjavaslatból ez hiányzik. E hiányt pótolja a módosító javaslat, egyidejûleg elhagyva a (3) bekezdés félre értelmezhetõ eredeti szövegét.

Budapest, 1998. december