Módosító javaslat

T/458/16.

Dr. Áder János úr

az Országgyûlés elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. § (1) bekezdése, valamint 102. § (1) bekezdése alapján az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal egyes feladatairól szóló T/458. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

A törvényjavaslat 16. §-ának a következõ módosítását javaslom:

"16. § A pénzügyminiszter, a Hivatal elnöke, a bûnügyi igazgató, valamint a bûncselekménnyel kapcsolatban a nyomozó szerv vezetõje is a nyomozó hatósági intézkedés tervezetével és végrehajtásával, a nyomozó hatóság egyes belsõ szervezeti egységeivel és technikai eszközeivel összefüggõ [a területi nyomozó hivatal vezetõje a] közérdekû adatok nyilvánosságra hozatalá[t]hoz a hozzájárulást bûnmegelõzési, bûnüldözési érdekbõl [, illetõleg a költségvetési bevételek biztosítása céljából] megtagadhatja."

I n d o k o l á s

A személyes adatok védelmérõl és a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. §-ának (3) bekezdése szerint törvény a közérdekû adatok nyilvánosságához való jogot az adatfajták meghatározásával korlátozhatja. A törvényjavaslat a törvényben elõírt módon azonban nem határozza meg az adatfajtákat. Ezt pótolja a módosítás, továbbá pontosítja az adatvédelmi törvénynek és a szabályozás tárgyának megfelelõen, hogy mely érdekbõl korlátozható a közérdekû adatok nyilvánosságához való jog.

Budapest, 1998. december