T/459/6.

módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján a Nemzeti Biztonsági Felügyeletrõl szóló T/459. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 2.§-a a következõ (4)-(5) bekezdéssel egészül ki:

"(4) Az elnök a Felügyelet tevékenységérõl szükség szerint, de legalább évente egyszer a miniszter útján tájékoztatja az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottságát és az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságát.

(5) Az Országgyûlés Nemzetbiztonsági Bizottsága a Felügyelet tevékenysége felett a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 14.§ (4) bekezdésének d)-f) pontjaiban foglaltak szerint parlamenti ellenõrzést gyakorol."

I n d o k o l á s

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet által ellátandó feladatrendszer egyes elemei (nemzetbiztonsági szolgálatok felkérése biztonsági ellenõrzések lefolytatására, állampolgárok személyi adatainak kezelése stb) szükségessé teszik, hogy az elnök az általa irányított szervezet tevékenységérõl közvetlenül tájékoztassa az Országgyûlés két illetékes bizottságát. Az átfogó felügyeleti jogkört célszerû a nemzetbiztonsági szolgálatok tekintetében is eljáró Nemzetbiztonsági Bizottságra telepíteni.

Budapest, 1998. december

dr. Mikes Éva

FIDESZ