T/499/30.

Módosító javaslat

Dr.Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Területszervezési eljárásról szóló T/499. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A Módosuló rendelkezés c. fejezet új 24. §-sal egészül ki.

24. §

Az Ötv. 52.§(2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) Új község alakításának a kezdeményezése esetén a falugyûlés legalább háromtagú elõkészítõ bizottságot választ a településrészen lakó települési képviselõkbõl, ha nincs elég települési képviselõ, vagy azok a megbízatást nem vállalják, akkor más választópolgárokból. Az elõkészítõ bizottság javaslatot tesz az új község területére, szakértõi vélemény alapján a község elnevezésére, a vagyon, valamint a vagyoni jogok és kötelezettségek megosztására, a költségek viselésére. A javaslat elkészítéséhez - az elõkészítõ bizottság felkérésére - a megyei közigazgatási hivatal vezetõje [vagy] szakmai segítséget ad, más szerv pedig szakmai segítséget adhat."

Indokolás:

Gyakran azért kezdeményezik az új község alakítását, mivel a településrésznek nincs képviselete a helyi önkormányzatban. Az elõkészítõ bizottság tagjainak, különösen ha nem képviselõk, sem ismereteik, sem jogaik nincsenek a - kezdeményezésnek megfelelõ döntés esetén - megalakuló önkormányzat költségvetése számítási anyagához szükséges információk megszerzéséhez. Indokolt tehát, hogy a közigazgatási hivatal vezetõje köteles legyen szakmai segítséget adni a javaslathoz, ellentétben a hatályos szabályozással, mely szerint szakmai segítséget "adhat".

Budapest, 1999. február 10.

/Németh Zsolt/
MDF

/Szászfalvi László/
MDF