T/499/33.

módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A területszervezési eljárásról szóló T/499 számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

1. A törvényjavaslat 3. §-a az alábbi (4)-(5) bekezdésekkel egészül ki:

"(4) Ha az Országgyûlés az országgyûlési képviselõk általános választását megelõzõ év augusztus 30-a elõtt mondja ki feloszlását, vagy a köztársasági elnök ezen idõpont elõtt dönt a feloszlatásról, a belügyminiszter a felterjesztett területszervezési kezdeményezést a Kormány következõ ülése elé terjeszti.

(5) A Kormány - a belügyminiszter elõterjesztése alapján - a helyi kezdeményezést, illetõleg saját kezdeményezését három napon belül benyújtja az Országgyûlésnek, illetve felterjeszti a köztársasági elnöknek. Az Országgyûlés, illetõleg a köztársasági elnök a területszervezési kezdeményezésrõl az országgyûlési képviselõk általános választásának kitûzése elõtt dönt. E döntések a 3.§. (3) bekezdésében, illetve a 4.§. (3) bekezdésében megjelölt napon lépnek hatályba."

Indokolás:

Az a rendelkezés, amely szerint a területszervezési kezdeményezésekrõl - a várossá nyílvánítás kivételével - az Országgyûlés, illetõleg a köztársasági elnök négy évente egy alkalommal, az országgyûlési képviselõk általános választását megelõzõ évben dönt nincs összhangban az Alkotmánynak az 1997. évi XCVIII. törvénnyel módosított 20.§-a (1) bekezdésével. E bekezdés szerint ugyanis "az országgyûlési képviselõk általános választását - az Országgyûlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az elõzõ Országgyûlés megválasztását követõ negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani". E rendelkezés értelmében az idõ elõtt megválasztott Országgyûlés is kitölti négy éves (pontosabban három év öt hónap és négy év négy hónap közötti) megbizatását, s ilymódon a 2.§-ban meghatározott négy évenkénti alkalom nem eshet egybe a parlamenti választásokat megelõzõ évvel, amennyiben az Országgyûlés ez év vége elõtt kimondja feloszlását, vagy a köztársasági elnök a törvényhozást feloszlatja. A módosító javaslat ennek az ellentmondásnak a feloldását kívánja biztosítani.

Budapest, 1999. február 11

Dr.Wiener György
országgyûlési képviselõ

MSZP