T/499/34.

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése a területszervezési eljárásról szóló T/499. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A javaslat 3. § és 4. § szakaszainak az alábbi módosítását javasolom:

3. §

(1) Az Országgyûlés hatáskörébe tartozó ügyben a döntés megalapozott elõkészítése érdekében a helyi kezdeményezést a belügyminiszterhez az országgyûlési képviselõk általános választását [megelõzõ] követõ második év április 30-áig lehet felterjeszteni.

(2) A Kormány - a belügyminiszter augusztus 30-áig tett elõterjesztése alapján - a helyi kezdeményezést, illetõleg saját kezdeményezését az országgyûlési képviselõk általános választását [megelõzõ] követõ második év szeptember 30-áig nyújtja be az Országgyûlésnek, amely arról december 31-éig dönt.

(3) Az Országgyûlés döntése az országgyûlési képviselõk választását érintõen a következõ országgyûlési képviselõi általános választás napján, az önkormányzati választást érintõen a következõ önkormányzati általános választás napján lép hatályba; errõl az Országgyûlés szükség esetén a területszervezési döntéssel egyidejûleg határoz.

4. §

(1) A köztársasági elnök hatáskörébe tartozó ügyben - a várossá nyilvánítás kivételével - a kezdeményezést a belügyminiszterhez a helyi önkormányzati általános választást [megelõzõ] követõ második év április 30-áig lehet felterjeszteni.

(2) A belügyminiszter november 30-áig nyújtja be a javaslatát, a köztársasági elnök december 31-éig dönt, döntését a Magyar Közlönyben közzéteszi.

  1. A döntés az önkormányzati általános választás kiirásának napján lép hatályba.

Indokolás:

A területszervezés és várossá nyilvánítás ne lehessen politikai kampány része. A hatálybalépést a választás elõkészítés legkorábbi pontjához kell igazítani.

Budapest, 2001. október 27.

Göndör István

országgyûlési képviselõ