ORSZÁGGYÛLÉS HIVATALA
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Országgyûlési képviselõ

T/499/39.

Módosító javaslat

Dr. Áder János Úrnak

Az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a területszervezési eljárásról szóló T/499. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ.

1. A törvényjavaslat 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

"2. §

Az állami területi tagozódást érintõ területszervezési kezdeményezésrõl az Országgyûlés, a köztársasági elnök - (a várossá nyilvánítás) az országgyûlési képviselõi és az önkormányzati általános választás évének kivételével - (négy) évente egy alkalommal dönt.

2. A törvényjavaslat 3. § (1) és (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(1) Az Országgyûlés hatáskörébe tartozó ügyben a döntés megalapozott elõkészítése érdekében a helyi kezdeményezést a belügyminiszterhez az országgyûlési képviselõk általános (választást megelõzõ) választásának éve kivételével minden év április 30-áig lehet felterjeszteni.

(2) A kormány - a belügyminiszter augusztus 30-áig tett elõterjesztése alapján - a helyi kezdeményezést, illetõleg saját kezdeményezését (az országgyûlési képviselõk általános választását megelõzõ év) szeptember 30-áig nyújtja be az Országgyûlésnek, amely arról december 31-éig dönt."

3. A törvényjavaslat 4. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"4.§

A köztársasági elnök hatáskörébe tartozó ügyben - a várossá nyilvánítás kivételével - a kezdeményezést a belügyminiszterhez a helyi önkormányzati általános (választást megelõzõ év) választás évének kivételével minden év április 30-áig lehet felterjeszteni."

Indokolás

A területszervezési döntést kezdeményezõk számára fontos, hogy a felterjesztést követõen viszonylag rövid idõn belül hozzák meg a döntést. Ez indokolja, hogy az általános választás évének kivételével, kezdeményezés esetén az Országgyûlés is, a köztársasági elnök is hozza meg döntését. A döntés az országgyûlési képviselõi, illetõleg az önkormányzati általános választás napján lép hatályba.

Budapest, 1999. február 12.

Dr. Buza Attila
FIDESZ

Dr. Kovács Zoltán
FIDESZ