T/499/46.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a területszervezési eljárásról szóló T/499. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat új 24. §-sal egészül ki:

24.§.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 53.§ új mondattal egészül ki:

53.§. Községegyesítés megszüntetése esetén - eltérõ megállapodás hiányában - a községek területe azonos a községegyesítést megelõzõ területekkel. Eltérõ megállapodásnak elsõsorban akkor van helye, ha a községegyesítést megelõzõ terület kijelölése valamelyik település mûködõképessége szempontjából aránytalanul nagy hátrányt jelentene. Községegyesítés megszüntetésének kezdeményezése az 52. §-ban foglalt feltételekkel és eljárással történhet.

Indokolás

A községegyesítések óta eltelt idõben a településeken olyan jelentõs változások, fejlesztések történhettek, hogy az eredeti közigazgatási terület kijelölése egyes önkormányzatokat aránytalanul hátrányos helyzetbe hozhat mûködõképességük szempontjából. Ezért javasoljuk, hogy a megállapodás e szempontját tartalmazza a törvény.

A módosítás összhangban van az Alkotmánybíróság határozatával, hiszen az az eltérést lehetségesnek ítélte, a módosító javaslat pedig csak a megállapodáshoz ad szempontokat.

Budapest, 1999. február 11.

Gyárfás Ildikó
MSZP

dr. Balogh László
MSZP

Iváncsik Imre
MSZP

Jauernik István
MSZP

dr. Pusztai Gyula
MSZP

dr. Wiener György
MSZP

dr. Zongor Gábor
MSZP