T/499/49.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a területszervezési eljárásról szóló T/499. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

1. A törvényjavaslat 2. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

"2.§. Az állami területi tagozódást érintõ területszervezési kezdeményezésrõl az Országgyûlés, a Köztársasági elnök - a várossá nyilvánítás kivételével - négy évente legalább egy alkalommal dönt."

Indokolás

Indokolatlan korlátozni az Országgyûlés azon jogát, hogy adott kérdésben milyen idõszakonként kíván dönteni, ugyanakkor jogbiztonsági szempontból fontos annak elõírása, hogy legalább négy évenként kerüljön sor döntésre.

2. A törvényjavaslat 3.§. (1), (2) és (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(1) Az Országgyûlés hatáskörébe tartozó ügyben a döntés megalapozott elõkészítése érdekében a helyi kezdeményezés a belügyminiszterhez [az Országgyûlési képviselõk általános választását megelõzõ] minden év április 30-ig lehet felterjeszteni.

(2) A Kormány - a belügyminiszter augusztus 30-ig tett elõterjesztése alapján - a helyi kezdeményezést, [illetõleg saját kezdeményezését az országgyûlési képviselõk általános választását megelõzõ év] szeptember 30-ig nyújtja be az Országgyûlésnek, amely arról december 31-ig dönt.

(3) Az Országgyûlés [döntése az országgyûlési képviselõk választását érintõen a következõ országgyûlési képviselõi általános választás napján, az önkormányzati választást érintõen a következõ önkormányzati választás napján lép hatályba, errõl az Országgyûlés - szükség esetén - a területszervezési döntéssel egyidejûleg határoz.] a területszervezési döntéssel egyidejûleg - az országgyûlési képviselõi választás, illetve az önkormányzati választás lebonyolítására figyelemmel - határoz döntése hatályba lépése napjáról."

Indokolás

Az (1) - (2) bekezdés módosítására vonatkozó javaslatunk összefügg a 2. §-hoz tett indítványunkkal.

A (3) bekezdés megvalósíthatatlan szabályt írt elõ, mivel több döntés egyidejûleg érinti az országgyûlési és önkormányzati választásokat. Ezért indokolt a javaslatban szereplõ módosítás.

3. A törvényjavaslat 4. §-ának (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyidejûleg a (3) bekezdés elmarad.

"(1) A Köztársasági elnök hatáskörébe tartozó ügyben - a várossá nyilvánítás kivételével - a kezdeményezést a belügyminiszterhez [a helyi önkormányzati általános választást megelõzõ év] április 30-áig lehet felterjeszteni.

[(3) A döntés az önkormányzati általános választás napján lép hatályba.]"

Indokolás

A módosítás megteremti az összhangot az elõzõ két módosító indítványunkra.

Budapest, 1999. február 11.

Gyárfás Ildikó
MSZP

dr. Balogh László
MSZP

Iváncsik Imre
MSZP

Jauernik István
MSZP

dr. Pusztai Gyula
MSZP

dr. Wiener György
MSZP

dr. Zongor Gábor
MSZP