T/548/73.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló T/548. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

1. A törvényjavaslat 24.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(4) Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére - a sírboltba temetés kivételével - olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelõ koporsó, illetõleg kellék használható, amely [lebomlik és] nem veszélyezteti a környezetet.

2. A törvényjavaslat 41. §-a új (3) bekezdéssel egészül ki, és a jelenlegi (3) bekezdés számozása (4)-re változik

(3) Felhatalmazást kap az egészségügyi és a környezetvédelmi miniszter, hogy a temetési kellékek környezetbarát voltának igazolásával kapcsolatos eljárási rendet együttes rendeletben szabályozzák.

3. A törvényjavaslat 43. § (1) bekezdése az alánniak szerint módosul, új (2) bekezdéssel egészül ki és a jelenlegi (2)-(4) bekezdések számozása (3)-(5)-re változik.

43. § (1) E törvény a 24. § (4) bekezdés kivételével kihirdetését követõ hatodik hónap elsõ napján lép hatályba.

(2) A 24. § (4) bekezdése 2001. január 1-jén lép hatályba.

Indokolás:

A temetkezési kellékekre vonatkozóan a lebomlás követelménye tartalmilag, szakmailag nem tisztázott, és nem is teljes mértékben indokolt (pl. fém alkarészek nem bomlanak le és sok vonatkozásban nem igazán helyettesíthetõk, de ugyanígy nem megoldott és indokolt a jelenlegi cserép vagy porcellán urnák lebomló anyaggal való helyettesítése). A lényegesebb feltétel, hogy a temetés ne legyen környezetszennyezõ.

Mivel itt új követelményrõl van szó, csak akkor van értelme a törvényi szabályozásnak, ha a követelmény teljesítésének ellenõrzési rendszerét is kialakítjuk. Ezt szolgálja a felhatalmazó rendelkezések bõvítése.

A hazai temetkezési kultúrának, illetve a kellékeket gyártó iparnak azonban felkészülési idõre van szüksége e követelmények teljesítéséhez, ezért az erre vonatkozó szabály életbe lépését másfél évvel javasoljuk eltolni.

Budapest, 1999. február 9.

Pozsgai Balázs
országgyûlési képviselõ
MSZP

Hajdu László
országgyûlési képviselõ
MSZP

dr. Szabó György
országgyûlési képviselõ
MSZP

Pál Béla
országgyûlési képviselõ
MSZP

Szabó Sándorné
országgyûlési képviselõ
MSZP

Filló Pál
országgyûlési képviselõ
MSZP