T/548/79.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló T/548. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 4.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

4. (2) Azon a településen, ahol nincs önkormányzati tulajdonú temetõ, gazdálkodó szervezet vagy alapítvány a temetõ [tulajdonjogát] tulajdoni hányadát akkor szerezheti meg, ha [a temetõtulajdonban] az önkormányzat legalább 51%[-os]-ban [önkormányzati tulajdonrész van] tulajdonosa lesz a temetõnek. Az önkormányzati tulajdonrész a mûködés során sem csökkenthetõ.

Indokolás:

A megfogalmazás erereti formájában kétértelmû, nem tisztázza, hogy milyen módon lesz tulajdonosa az önkormányzat a temetõnek - a társaságban szerez tulajdonjogot, vagy a temerõ földje felett rendelkezik tulajdoni hányaddal. Vélemányünk szerint csak a második megoldás követhetõ. Alapítvány vonatkozásában eleve fogalmilag kizárt az alapítványra értelmezett tulajdoni arány, gazdasági társaság esetében pedig az eredeti megfogalmazás szerint a temetõ a társaság tulajdonába kerülne, csak annak lehetne - akár többségi tulajdonosa - az önkormányzat. Ezzel a megoldással azonban továbbra sem biztosítható a kegyeleti követelmények betartása, ha a tulajdonos ellen valamiért csõdeljárást indítanak. Amennyiben az önkormányzat a temetõnek, mint földterületnek a többségi tulajdonosa, úgy biztosított a lehetõsége a temetõ további fenntartására, és nem kell a társaság esetleges hibás gazdálkodásáért helytállnia.

Budapest, 1999. február 9.

Pozsgai Balázs
országgyûlési képviselõ
MSZP

Hajdu László
országgyûlési képviselõ
MSZP

dr. Szabó György
országgyûlési képviselõ
MSZP

Pál Béla
országgyûlési képviselõ
MSZP

Szabó Sándorné
országgyûlési képviselõ
MSZP

Tompa Sándor
országgyûlési képviselõ
MSZP