T/548/177. szám

Az Országgyûlés
Alkotmány- és igazságügyi bizottságának

a j á n l á s a
a temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló T/548. számú törvényjavaslat
záró vitájához

(Együtt kezelendõ a T/548/175 sz. egységes javaslattal)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta a temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló, T/548/175. számon beterjesztett egységes javaslathoz benyújtott T/548/176. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: Az egységes javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a kapcsolódó módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.

Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a kapcsolódó módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.

Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a kapcsolódó módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a kapcsolódó módosító javaslat az egységes javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az egységes javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a kapcsolódó módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló egységes javaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott kapcsolódó módosító javaslat az egységes javaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

Összefüggés: A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 29. § (2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    2. "(2) Az (1) bekezdésben felsoroltak közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § b) pontja) nem lehet ugyanabban a megyében temetkezési szolgáltatást végzõ egyéni vállalkozó, illetõleg gazdasági társaság vezetõ tisztségviselõje vagy alkalmazottja."

      Indokolás: Lásd a T/548/176/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal):- az Alkotmányügyi biz. támogatja

    3. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 40. § (2) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    4. "(2) Köztemetõben a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért fizetendõ díjak fajtáit és mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg [és rendeletben hirdeti ki]."

      Indokolás: Lásd a T/548/176/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal):- az Alkotmányügyi biz. támogatja

    5. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 42. §-ának a következõ módosítását javasolja:
    6. "42. § Ahol az önkormányzat a köztemetõ fenntartására vonatkozó kötelezettségérõl kegyeleti közszolgáltatási szerzõdés keretében gondoskodik, a temetõ használatának szabályait önkormányzati rendeletben kell [kihirdetni] megállapítani."

      Indokolás: Lásd a T/548/176/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal):- az Alkotmányügyi biz. támogatja

    7. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 43. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

"43. § (1) E törvény a 24.§ (3) bekezdésének kivételével a kihirdetését követõ hatodik hónap elsõ napján lép hatályba. A 24.§ (3) bekezdése 2002. január [elsején] 1-jén lép hatályba."

Indokolás: Lásd a T/548/176/4. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal):- az Alkotmányügyi biz. támogatja

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. április 6.

Dr. Pokol Béla s.k.,
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának elnöke