T/548/172.

Bizottsági módosító javaslat

dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály a 102. § (1) bekezdése alapján a temetõkrõl és a temetkezésrõl szóló T/548. számú törvényjavaslathoz a következõ

bizottsági módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

1. A törvényjavaslat 8. § (2) bekezdése a következõk szerint módosuljon:

" (2) A temetõ és a temetkezési emlékhely építményei, közmûvei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bõvítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez [- a temetési hely kivételével -] külön jogszabályban elõírtak szerint a tulajdonosnak engedélyt kell kérnie. Az építési engedélyezési eljárás során a közegészségügyi, a mûemléki, a környezetvédelmi, a közlekedésügyi, a vízügyi, a tûzvédelmi és energetikai szakhatóságok mûködnek közre. Védett természeti területen elhelyezkedõ temetõ esetén a természetvédelmi szakhatóság közremûködése is szükséges."

2. A törvényjavaslat 41. §-ának (1) bekezdése a következõ új e) ponttal egészül ki, ezzel egyidejûleg a jelenlegi e) és f) pontok megjelölése f) és g) pontra változik:

/Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg/

"e) a temetõ, a temetkezési emlékhely, továbbá a temetési hely építményei létesítésének építési szabályait"

Indokolás

A hatályos építésügyi jogszabályok nem tartalmaznak sajátos elõírásokat a temetõk, a temetkezési emlékhelyek és a temetési helyekhez kapcsolódó építmények tekintetében. Ugyanakkor az országosan egységes gyakorlat biztosítása miatt feltétlenül rendelkezni kell az ilyen építmények környezetében például a védõtávolságok kijelölésérõl. E szabályok megalkotására a Kormány kapjon felhatalmazást.

Budapest, 1999. március 17.

Dr. Illés Zoltán
elnök