H/554/5.

Az Országgyûlés

Egészségügyi és szociális
bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a gyermekgondozási díj intézményének ismételt bevezetésérõl szóló H/554. sz. országgyûlési határozati javaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Egészségügyi és szociális bizottsága (továbbiakban: Egészségügyi bizottság) mint elsõ helyen kijelölt bizottság, valamint a Költségvetési és pénzügyi bizottság (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta a gyermekgondozási díj intézményének ismételt bevezetésérõl szóló, H/554. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/554/3.,4. számú módosító javaslatokat.

A bizottságok a módosító javaslatokról az ajánlás szerint foglaltak állást.

Megjegyzés: Az országgyûlési határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha az módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat az országgyûlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az országgyûlési határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Ha a benyújtott módosító javaslat az országgyûlési határozati javaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik, a módosító javaslathoz fûzött megjegyzés rovatban külön utalunk a HSZ 94. § (3) bekezdésére.

Az ajánlásban az összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról, vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

  1. Béki Gabriella képviselõ az országgyûlési határozati javaslatot új 3. ponttal javasolja kiegészíteni:
  2. "3. Az Országgyûlés elrendeli, hogy a gyermekgondozási segély évenként az infláció mértékével megegyezõen kerüljön megemelésre. "

    Indokolás: Lásd a H/554/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. nem támogatja.

    - a Költségvetési biz. nem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    - a Kormány képviselõje nem ért egyet

  3. Szabó Sándorné és Dr. Vojnik Mária képviselõk az országgyûlési határozati javaslatot új 3. ponttal javasolják kiegészíteni:

"3. Az Országgyûlés elrendeli, hogy a családi pótlék gyermekenkénti összege évenként az infláció mértékével megegyezõen kerüljön megemelésre."

Indokolás: Lásd a H/554/4. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Egészségügyi biz. nem támogatja.

- a Költségvetési biz. nem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

- a Kormány képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. február 25.

Dr. Kökény Mihály s.k.,
a Egészségügyi és szociális bizottság elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
a Költségvetési bizottság elnöke