K/576.
ÍRÁSBELI VÁLASZT IGÉNYLÕ kérdés

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

Házszabály adta jogomnál fogva kérdést kívánok intézni

Dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez
Még egyszer Ráckeresztúrról címmel

Tisztelt Miniszter Úr !

Ez év szeptember 15-én interpellációt nyújtottam be Önhöz a Fejér megyei Ráckeresztúron tapasztalt önkormányzati mûködési zavarok és egyúttal a szaporodó bûnesetek tárgyában. Válaszának végén Ön reményét fejezte ki, hogy a ráckeresztúri polgárok az önkormányzati választással megoldják a fõ gondjukat. Nos, jelezhetem, hogy az önkormányzati választások azt eredményezték, hogy a 14 tagú testületben 3-ról 7-re nõtt a polgármesterrel szembeni ellenzék. Ez arra utal, hogy tényleg van erõ a véleményük mögött, de arra is, hogy önmagában a választás nem oldotta meg a viszályt.

Mindeddig a csöndes megfigyelõ szerepét vállaltam, mert meg akartam várni az új testület felállását és mûködésének elkezdését. Most azonban újabb aggasztó események nyomán engedje meg Miniszter Úr, hogy ismét Önhöz forduljak, mivel meggyõzõdésem, hogy jobb megelõzni, mint megvárni a bajt.

Miniszter Úr!

Ön szeptember 15-i válaszában azzal nyugtatott meg, hogy az általam említett törvénysértés kiküszöbölése megtörtént. Mivel az interpellációs idõ kiszabott volta megnehezíti ilyen bonyolult ügy részletezését, így most ezúton szeretném megkérdezni, hogyan történt ez? Ugyanis tudtommal, a helyi önkormányzat határidõn belül nem intézkedett a törvénysértésekben, sõt a polgármester számára az ÁSZ által javasolt fegyelmit az elõzõ képviselõ testület 1997 decemberében elutasította. A lakosság pedig - többek között - továbbra sem tudja, hogy a telefon hálózat kiépítésére szánt pénzbõl a lakosságot megilletõ kamatokkal mi lett, valamint hogy miért lett a tornaterembõl csupán idõleges gabonaraktározásra alkalmas létesítmény...

Ami pedig az erõszakos cselekményeket illeti, hadd térjek vissza az eddig - szerintem - legsúlyosabbra. Ugyanis ennek kapcsán a helyi hatalom viselkedése rávilágít arra, hogy miért beszéltem kapcsolatról a bûntények és az önkormányzati nézeteltérések között. A kárvallott Fodor László vállalkozó (egyben a helyi ellenzéki lap egyik szerkesztõje) ugyanis a tûz révén nem csupán elvesztette büféjét és az abból származó jövedelmét - s éppen a nyári idényre, hanem a ráckeresztúri Polgármesteri Hivatal ezután siet az üzletre a mûködési engedélyt visszavonni, a vállalkozót kötelezni a bontásra, majd három napon belül (l. a csatolt 2-3 mellékletet) ismét sürgetni az üzletköri engedély leadását.

Ez lenne a kisvállalkozás helyi támogatása...

Amikor tehát megköszönöm Miniszter Úrnak a falu fokozott rendõri védelmét, engedje meg, hogy rámutassak arra tényre, hogy aligha várható demokratikus viszonyoknak megfelelõ emberi magatartás ott a hatalommal szemben, ahol az ellenzéki véleményt ilyen megtorlás követi.

A történet rendõrségi része sem ér itt véget, s ezért említettem levelem elején az újabb aggasztó eseményeket. Ugyanis mindezek után, november 15-én ismét betörést állapítottak meg nevezett Fodor László által vezetett LNA Bt fióktelephelyére, valamint a már tûzkárt szenvedett büfébe is. A tûzeset vizsgálatának elhúzódása máris további biztonsági kockázatot okozott. Tudomásom van arról is, hogy ismételten betörtek a másik szerkesztõ, Bicskei Nándor vállalkozói mûhelyébe november 30-án.

Tudom, Miniszter Úr, hogy ez csupán helyi jelentõségûnek látszó ügyhalmaz. Azonban végeszakadatlannak látszik, s mi tagadás, nekem, mint a Fejér megyei 7. sz. választókerület képviselõjének nagy gondot okoz. Továbbra is tartok attól, hogy - miután a gyújtogatás megtorlatlan maradt - a törvénytelen eszközökkel élõk vérszemet kapnak egyéb súlyos bûncselekményre is.

Tekintettel arra, hogy tapasztalataim szerint számos helyen és esetben sérül az egyszerû állampolgár jogainak védelme, úgy vélem, a helyi ügyeken túlmutató jelentõségû volna és erõsítené az emberek demokráciába vetett hitét, ha a Ráckeresztúron elkövetett bûncselekmények feltárásra és megtorlásra kerülnének és az önkormányzati törvényességet a továbbiakban be lehetne tartatni.

Mindezek miatt kérem további szíves figyelmét és tekintettel arra, hogy a helyi tájékoztatás torzításokat tartalmazhat, kérem szíves válaszát arra, hogy

1) hogyan ítéli meg az önkormányzat mûködészavarainak kiküszöbölhetõségét,

2) megakadályozható-e, hogy a helyi vezetés elüldözzön a faluból akárkit, akivel nem ért egyet (lásd: mûködési engedély visszavonása a károsulttól),

3) a fentebb említett bûnügyekben folyik-e nyomozás vagy mit sikerült eredménnyel lezárni.

Budapest, 1998, december 10.

Tisztelettel üdvözli
Dr. Kelemen András
MDF

5 db. melléklet

1). Rendkívüli önkormányzati ülés kérelme (nem teljesült)

2). Önkormányzati 1232/1998. sz. felszólítás

3). Üzletközi engedély megvonás (1085-4/1998)

4). Feljelentés az LNA részérõl

5). Tákékoztatás kérése az LNA Bt. részérõl