T/626/3.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. XXII. számú törvény módosításáról szóló T/626. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

15. § az alábbiak szerint módosul:

"Hajókon és úszó munkagépeken szolgálatot teljesítõ, a polgári repülésben a hajózó, légiutas-kísérõ, repülõgépes mûszaki, továbbá a légi jármûveket kiszolgáló berendezéseket kezelõ és vezetõ, valamint a belföldi és nemzetközi menetrendszerû közúti személyszállítás forgalmi utazó, [illetve a nemzetközi menetrendszerû vasúti személyszállításhoz kapcsolódó étkezõ-, háló-, és fekvõkocsikon utazó] munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munka-, illetve pihenõidejét a közlekedési ágazatot irányító miniszter rendeletben az [a kollektív szerzõdés] e törvényben foglaltaktól eltérõen szabályozhatja."

Indokolás

A jelenleg hatályos, illetve a tervezett rendelkezés az ezen munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók munka- és pihenõidejének az Mt.-tõl eltérõ szabályozását a kollektív szerzõdés körébe utalja.

A hatályos szabályozás nem mindenben felel meg az ezredfordulóra kialakult gazdasági, versenysemlegességi és munkavállalói érdekvédelem által támasztott követelményeknek.

Ezen tevékenységet végzõ gazdálkodó szervezetek száma jelentõsen megváltozott, a hagyományosan e szolgáltatásokat nyújtó cégek (Mahart, Volán, Malév) mellett megjelentek más gazdasági társaságok, és egyéni vállalkozók is.

E munkáltatók által foglalkoztatott, az e törvényhely hatálya alá tartozó munkavállalók jelentõs része nem tartozik szakszervezethez, így kollektív szerzõdés megkötésére nincs mód. Azon munkáltatók esetében, amelyeknél foglalkoztatott munkavállalók tagjai valamelyik szakszervezetnek, a munkavállalók munka- és pihenõidejének alakulása a kollektív szerzõdést kötõ felek aktuális alkupozíciójának mindenkori függvénye. A munkavállalók munkabiztonságát a javasolt módosítás garantálja.

A versenysemlegesség biztosítása érdekében is különösen fontos, hogy ezen tevékenységet folytató gazdasági társaságok kizárólag szakmai szempontok figyelembevételével kialakított, kötelezõen és egységesen alkalmazandó szabályok szerint foglalkoztassák e munkakörökben foglalkoztatott munkavállalóikat.

Budapest, 1999. január 28.

Dr. Balsai István (MDF)
országgyûlési képviselõ