T/669/58.

módosító javaslat

dr. Áder János

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a szabálysértésekrõl szóló T/669. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 111.§.(7)bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(7) Az elzárásra átváltoztatás szükségességének fölmerülése esetén a szabálysértési hatóság az ügy iratait haladéktalanul megküldi az illetékes ügyésznek, aki - amennyiben az elzárásra átváltoztatás törvényi feltételei fennállnak - azokat 8 napon belül továbbítja a (6) bekezdésben meghatározott bíróságnak.. A törvényi feltétek hiányában az ügyész a végrehajtási eljárás folytatása céljából az iratokat visszaküldi a szabálysértési hatóságnak."

Indokolás:

A fenti módosítást indokolja, hogy az elzárás olyan súlyú személyes szabadságot korlátozó büntetés, amely alkalmazása nem nélkülözheti az ügyészség törvényesség kontrolját. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy az elkövetõ személyi körülményeiben a pénzbírság kiszabását követõen bekövetkezhettek olyan változások, melyek kizárják az elzárásra történõ átváltoztatást, valamint arra, hogyha nem is jellemzõen, de elõfordulhat, hogy az elkövetõ csak az elzárásra átváltoztató határozatból értesül egyáltalán arról, hogy ellene szabálysértési eljárás folyt. Mivel a bíróság átváltoztatásról szóló döntése ellen jogorvoslati lehetõség nincs, fontos garanciális jelentõse van az ügyészi kontrolnak.

Budapest, 1999. március.hó 16 nap

dr.Balogh László
MSZP

Pozsgai Balázs
MSZP

dr. Zongor Gábor
MSZP

Pál Béla
MSZP