T/669/61.

módosító javaslat

dr. Áder János

az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a szabálysértésekrõl szóló ..T./669. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 91.§-a új felvezetõ szöveggel, valamint (1) és.(2)bekezdéssel egészül ki, (2) és (3) bekezdésének számozása (3)-(4)-re változik:

[91. §. (1) A ügyész törvényességi felügyeletet gyakorol a szabálysértési hatóságok eljárása, határozatai (intézkedései) felett. E körben az ügyész jogait az ügyészségrõl szóló jogszabályok határozzák meg.]

91. §. Az ügyész törvényességi felügyeletet gyakorol a szabálysértési hatóságok eljárása, határozatai (intézkedései) felett. E körben az ügyész jogait a Magyar Köztársaság ügyészségérõl szólü mód. 1972. évi V. törvény V. fejezetének rendelkezései határozzák meg az alábbi eltérésekkel:

(1) Az ügyész kétévenként - a törvényességi ellenõrzésre jogosult felettes közigazgatási szerv szükségszerû bevonásával - törvényességi felügyeleti vizsgálatot tart a szabálysértési hatóságnál."

(2) Ha a szabálysértési ügyben benyújtott óvással a szabálysértési hatóság egyetért, törvénysértõ rendelkezését nyolc napon belül hatályon kívül helyezi, vagy módosítja. Egyet nem értés esetén az óvást az ügy irataival és az óvásra tett észrevételeivel együtt az illetékes bíróságnak a fenti határidõn belül megküldi Mindkét esetben intézkedésével egyidejüleg értesíti az óvást benyújtó ügyészt."

Indokolás:

A Javaslat új rendelkezései szerint szabálysértési ügyben nincs döntési hatáskörrel rendelkezõ felettes szerve a szabálysértési hatóságnak. E miatt az Ütv rendelkezései az ügyészi óvás tekintetében változtatás nélkül nem alkalmazhatók. A módosítás részben erre javasol megoldást, részben a törvényességi ellenõrzés és a törvényességi felügyelet összehangolásának feltételeit igyekszik megteremteni.

Budapest, 1999. március.hó 16 nap

dr.Balogh László
MSZP

Pozsgai Balázs
MSZP

dr. Zongor Gábor
MSZP

Pál Béla
MSZP