A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

T/ 678. számú
törvényjavaslat

a Magyar Köztársaság Kormánya és a Nyugat-európai Unió között Brüsszelben,
1996. október 1-én aláírt Biztonsági Megállapodás megerõsítésérõl és kihirdetésérõl

Elõadó: dr. Martonyi János
külügyminiszter

Budapest, 1999. január


1999. évi ..... törvény

a Magyar Köztársaság és a Nyugat-európai Unió között Brüsszelben, 1996. október
1-én aláírt Biztonsági Megállapodás megerõsítésérõl és kihirdetésérõl

1.§ Az Országgyûlés a Magyar Köztársaság és a Nyugat-európai Unió között Brüsszelben, 1996. október 1-én aláírt Biztonsági Megállapodást (a továbbiakban: Megállapodás) e törvénnyel megerõsíti.

2.§ A Megállapodás hivatalos magyar nyelvû szövege a következõ:

"BIZTONSÁGI MEGÁLLAPODÁS A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉS A NYUGAT-EURÓPAI UNIÓ KÖZÖTT

A Magyar Köztársaság és a Nyugat-európai Unió (NYEU), a továbbiakban (a Felek)

- tekintettel a NYEU Tanácsának a közép-európai államokkal közösen, 1992. június 19-én Bonnban megtartott rendkívüli miniszteri ülését követõen elfogadott Nyilatkozatára,

- tekintettel a NYEU Tanácsának 1994. május 9-i miniszteri ülésén elfogadott Kirchbergi Nyilatkozatára,

- tekintettel a NYEU Tanácsának 1994. november 14-i noordwijki miniszteri ülésén meghozott döntéseire,

- tekintettel arra, hogy a hatékony együttmûködés maga után vonja a Felek közötti minõsített információk és anyagok cseréjét,

- egyetértve azzal, hogy a NYEU Tanácsának 1992. június 19-i miniszteri ülésén elfogadott Petersbergi Nyilatkozatában rögzített kapcsolatok és együttmûködés keretei között a humanitárius jellegû missziók, a békefenntartó és válságkezelõ mûveletek tárgyában konzultációkat folytatnak,

a következõkben állapodtak meg:

1. Cikk

A Felek:

  1. védik és õrzik bármelyik Fél által rendelkezésre bocsátott minõsített információkat és anyagokat továbbá azon információkat és anyagokat, amelyek ezen Szerzõdés alapján keletkeznek vagy a Felek egymás rendelkezésére bocsátanak,
  2. a másik Féltõl származó információk és anyagok tekintetében változtatás nélkül megtartják a másik fél által megadott biztonsági minõsítést és ezen információk és anyagok védelmérõl ennek megfelelõen gondoskodnak,
  3. 3) ezen információkat és anyagokat nem használják fel más célokra, mint amelyeket az anyag kibocsátója meghatározott, illetve mint amilyen célból az információt átadták,

    4) ezen információkat és anyagokat a kibocsátó hatóság hozzájárulása nélkül harmadik félnek nem adják át.

    2. Cikk

    A jelen Megállapodás 1. Cikkének megfelelõen, a Magyar Köztársaság nemzeti biztonsági hatóságot és biztonsági szervezetet hoz létre, továbbá a NYEU Biztonsági Szabályzatában meghatározott alapelveken és a biztonsági követelményekre vonatkozó minimális szabványon alapuló programokat dolgoz ki, amelyeket a Felek biztonsági rendszereikbe beépítenek annak érdekében, hogy biztosítsák a védelem közös szabványának alkalmazását. Ezen túlmenõen a Magyar Köztársaság felkészült arra, hogy a NYEU Biztonsági Szabályzatát alkalmazza a NYEU minõsített információinak védelmében.

    3. Cikk

    1) A Felek biztosítják, hogy a joghatóságuk alá tartozó minden olyan személyt leellenõriznek, megfelelõ biztonsági vizsgálatnak vetnek alá és biztonsági felelõsségérõl részletesen tájékoztatnak, aki hivatalos kötelezettségei ellátása közben kapcsolatba kell, hogy kerüljön, vagy kapcsolatba kerülhet a jelen Megállapodás alatt kicserélésre kerülõ minõsített információkkal, vagy anyagokkal, még mielõtt betekintési jogot kap ilyen információk és anyagok vonatkozásában.

    2) A biztonsági átvilágítási eljárás úgy kerül kialakításra, hogy egy adott személy esetében - figyelembe véve a személy hûségét és megbízhatóságát - meghatározza, vajon hozzáférhet-e minõsített információkhoz anélkül, hogy a NYEU Biztonsági Szabályzatban meghatározottak szerinti biztonsági kockázat keletkezne.

    4. Cikk

    A Felek kölcsönös segítséget nyújtanak egymásnak olyan biztonsági ügyek vonatkozásában, amelyben közösen érdekeltek.

    5. Cikk

    1) A Magyar Köztársaság és a NYEU Tanács biztosítja, hogy az ezen Megállapodás vonatkozó elõírásait mind a Magyar Köztársaság, mind a NYEU alkalmazza.

    2) A NYEU Tanács irányítása alatt és a NYEU Tanács nevében a Fõtitkár felelõs azon minõsített információk és anyagok védelmére hozott biztonsági intézkedésekért,

    amelyek cseréjére a jelen Megállapodás alapján kerül sor.

  4. A Magyar Köztársaság részérõl a Magyar Köztársaság nemzeti biztonsági hatósága felelõs azon minõsített információk és anyagok védelmére hozott biztonsági intézkedésekért, amelyek cseréjére a jelen Megállapodás alapján kerül sor.

4) A Magyar Köztársaság és a NYEU között viszonossági intézkedések kidolgozására kerül sor, hogy meghatározzák:

- a NYEU ismérveknek megfelelõen, a NYEU minõsítési szintjeinek érvényesítésével a Felek által az egymásnak átadott minõsített információk védelmére kialakítandó biztonsági elõírásokat,

- a NYEU és a Magyar Köztársaság közötti összeköttetést.

  1. A NYEU Biztonsági Irodája jogosult arra, hogy idõszakos ellenõrzést folytasson a Magyar Köztársaság rendelkezésére bocsátott, a NYEU által minõsített információk védelmére megtett intézkedések hatékonyságát illetõen.

6. Cikk

Jelen Megállapodás semmilyen módon nem korlátozza a Feleket abban, hogy más államokkal vagy szervezetekkel, ugyanezen célból kétoldalú megállapodásokat kössenek. A meglévõ kétoldalú megállapodások változatlanul maradnak.

7. Cikk

1) A Felek a Magyar Köztársaság és a NYEU Tanács kellõ felhatalmazásával bíró hatóságának aláírásával fejezi ki szándékukat a jelen Megállapodásban foglaltak betartására.

2) A Megállapodás az arra felhatalmazást adó szervek által megkövetelt kellõ eljárás befejezõdése után lép hatályba, de annak rendelkezéseit az aláírást követõ harmincegyedik naptól alkalmazni kell.

8. Cikk

Ezen Megállapodást bármelyik Fél a másik Félnek átadott írásbeli értesítéssel mondhatja fel. A felmondás az értesítésnek a másik Fél által történt kézhezvételét követõ hat hónap múlva lép hatályba, de nem érinti a jelen Megállapodás elõírásai alapján addig vállalt kötelezettségeket.

A fentiek tanúbizonyságául a Magyar Köztársaság és a NYEU Tanács által kellõ felhatalmazással bíró alulírottak aláírták a jelen Megállapodást.

Készült Brüsszelben, 1996. október elsõ napján, két példányban, angol és francia nyelven, amelyek mindegyike egyformán hiteles, s amelyeket mindkét Félnél letétbe helyeznek.

A Magyar Köztársaság részérõl
Õnagyméltósága Dr. Simonyi András

A NYEU Tanács részérõl
J. Cutileiro Fõtitkár"

3.§ A törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

INDOKLÁS

Általános indoklás

Euro-atlanti integrációs törekvéseink részeként a NYEU-val jelentõségének megfelelõ együttmûködésre törekszünk, amelynek fontos eleme a minõsített információk cseréje. A minõsített információk cseréjének alapfeltétele, hogy a felek kötelezettséget vállaljanak a másik féltõl átvett információk védelmére, megteremtsék annak intézményi, technika és jogszabályi feltételeit.

Mivel a Megállapodás a honvédelmet érinti, megerõsítésérõl és kihirdetésérõl az Alkotmány 40/C.§ (2) bekezdése értelmében törvényben kell rendelkezni.

Részletes indoklás

Az 1-2. §-hoz

A törvényjavaslat 1.§-a a Megállapodás megerõsítését tartalmazza. A 2.§ a Megállapodást - hivatalos magyar nyelvû szövege közlésével - kihirdeti.

A Megállapodás kötelezi a feleket az egymástól átvett minõsített információk minõsítési szintjének megfelelõ védelmére, továbbá a magyar felet a szervezet által szolgáltatott információkat felhasználó, azokhoz tevékenységük során hozzájutó személyek biztonsági ellenõrzésére, továbbá a NYEU Biztonsági Irodájával való további gyakorlati intézkedések kidolgozását irányozza elõ.

A 3.§-hoz

A Megállapodás rendelkezéseit a felek, annak aláírását követõ 31. naptól kezdve ideiglenesen alkalmazzák, végleges hatálybalépésére a felek belsõ szabályai által megkövetelt eljárás befejezõdésekor kerül sor. A Nyugat-európai Unió részérõl, a hatálybalépéshez szükséges eljárás a Megállapodás aláírásával befejezõdött, amirõl a NYEU már írásban is értesítette a magyar felet. A Megállapodás, illetõleg a Kormány 2002/1996. (I.18.) számú határozatának 4. pontja alapján felállított NATO-NYEU Titokvédelmi Bizottság megkezdte mûködését és kapcsolatot tart a NYEU illetékes szerveivel. Feladatait a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása után a Nemzeti Biztonsági Felügyelet veszi át. Így a kihirdetés tényleges napjától függetlenül nincs további akadálya, hogy a törvény a kihirdetése napján hatályba lépjen.