T/717/50.

Az Országgyûlés

Területfejlesztési
bizottságának

Idegenforgalmi
bizottságának

Környezetvédelmi

bizottságának

Önkormányzati és rendészeti
bizottságának

kiegészítõ ajánlása
a Balaton Kiemelt Üdülõkörzet egyes településein az építési tevékenység átmeneti szabályozásáról szóló T/717. sz. törvényjavaslat
v i t á j á h o z
(Együtt kezelendõ a T/717/48. számú ajánlással!)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Területfejlesztési bizottsága - mint elsõ helyen kijelölt bizottság-, az Idegenforgalmi bizottsága, a Környezetvédelmi bizottsága, valamint az Önkormányzati és rendészeti bizottsága (a továbbiakban: Önkormányzati bizottság) megvitatta a Balaton Kiemelt Üdülõkörzet egyes településein az építési tevékenység átmeneti szabályozásáról szóló, T/717. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/717/46., 49. számú módosító javaslatokat.

A T/717/48. sz. ajánlás 41. pontjának felvezetõ szövegében nem került feltüntetésre Jaurenik István és Dr. Lamperth Mónika neve és az ajánláspont végén a T/717/12/2. sz. módosító javaslatuk száma.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

    1. Dr. Baja Ferenc képviselõ - kapcsolódva a T/717/36. számú módosító javaslatához (a T/717/48. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat preambulumának a következõ módosítását javasolja:
    2. "Az Országgyûlés a Balaton Kiemelt Üdülõkörzet egyes településein, a tó ökológiai állapotának javítása, a környezet - kiemelten a vízminõség - védelme [-], a természeti, tájesztétikai értékek, valamint a minõségi turizmusra alkalmas területek megõrzése érdekében a következõ törvényt alkotja:"

      Indokolás: Lásd a T/717/49. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz.egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    3. Pál Béla és Dr. Zongor Gábor képviselõk - kapcsolódva Dr. Baja Ferenc képviselõ a T/717/39. számú módosító javaslatához (a T/717/48. sz. ajánlás 10. pontja) - a törvényjavaslat 2. § (2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    4. "(2) A települések területén a jóváhagyott településrendezési tervekben már kijelölt beépítésre szánt területen lévõ telkeken építmények elhelyezésére engedély csak akkor adható, ha a telek teljesen közmûvesített, az építés következtében jelentkezõ többletigényeket a közmûvek biztosítani tudják. E rendelkezés alkalmazása tekintetében a közmûves, vagy fedett árokrendszerû csapadékvíz elvezetéssel való ellátottság nem feltétel."

      Indokolás: Lásd a T/717/46. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    5. Pál Béla és Dr. Zongor Gábor képviselõk - kapcsolódva Dr. Baja Ferenc képviselõ a T/717/40. számú módosító javaslatához (a T/717/48. sz. ajánlás 15. pontja) - a törvényjavaslat 3. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

"(1) A települések mezõgazdasági területének a volt zártkerti részén lévõ telkeken építési engedély csak az 5000 m2-t meghaladó nagyságú, szõlõmûveléssel hasznosított telkekre, legfeljebb 1%-os beépítettséggel, egyszintes, legfeljebb [4,5 méter homlokzatmagasságú] 3 méter építménymagasságú, tájba illõ építményre adható."

Indokolás: Lásd a T/717/46. sz. kapcsolódó módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Területfejlesztési biz. egyharmada sem támogatja

- a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

II.

Az Önkormányzati bizottság az 1999. március 18-i ülésén a T/717/48. számú ajánlás alábbi pontjainál a következõ állásfoglalásokat hozta:

19. egyharmada sem támogatja

35. nem támogatja

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. március 18.

Rajcsányi Péter s.k.
a Területfejlesztési bizottság elnöke

Dr. Katona Béla s.k.
az Idegenforgalmi bizottság elnöke

Dr. Illés Zoltán s.k.
a Környezetvédelmi bizottság elnöke

Dr. Bernáth Varga Balázs s.k.,
az Önkormányzati bizottság elnöke