ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/728/30.

Módosító javaslat

Dr. Á d e r J á n o s úrnak

az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a szerzõi jogról szóló T/728. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

nyújtom be:

A törvényjavaslat 31.§ (6) bekezdéséhez :

"31.§ (6) A filmalkotás védelmi idejét [az utoljára elhunyt szerzõjének halálát] a forgalomba hozatalát követõ év elsõ napjától kell számítani.

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat rendelkezése indokolatlanul vet fel rengeteg problémát. A javaslat olyan módon határozza meg a film szerzõinek a körét, hogy ezáltal jóformán meghatározhatatlan lenne az eredetileg javasolt módon a védelmi idõ megállapítása. A film szerzõi közé tartozik ugyanis a film számára készült irodalmi és zenemûvek szerzõi, és mindazok, akik a film egészének kialakításához alkotó módon járultak hozzá. Ezeknek a személyeknek a köre annyira tág és sokszor követhetetlen, hogy a jogbiztonság ellen szólna bármelyikül - fõleg mindegyikük - halálának idõpontjának relevanciát biztosítani.

Sokkal egyszerûbb és a jogbiztonságot is jobban szolgálja, ha a film védelmi idejét - hasonlóan a 84.§ (1) bekezdés d) pontjában írtakhoz - a film forgalomba hozatalához kötjük. A forgalomba hozatal elmaradása esetén ugyanúgy alkalmazható a 31.§ (7) bekezdése, mint más mûalkotásoknál.

Nem lehet automatikusan - és visszamenõleg - alkalmazni olyan jogtechnikai eszközöket, amelyek szerves fejlõdés eredményeként évtizedekkel ezelõtt alakultak ki, és amelyeknél a jogbiztonságot garantálja, hogy a filmek alkotói gondoskodhattak arról, hogy adataik nyilvántartásba kerüljenek. Ma már lehetetlen magyar filmek esetében megtudni, hogy annak idején kik voltak azok, akik alkotó módon hozzájárultak a film létrehozásához, és meddig éltek, vagyis mikor kezdõdik a javaslat szerinti 70 éves védettség. A film forgalomba hozatalának idõpontja viszont általában ismert.

B u d a p e s t 1999. március 21.

Dr. Hack Péter
SZDSZ

Dr. Hankó Faragó Miklós
SZDSZ