ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Képviselõcsoportja

T/728/58.

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a szerzõi jogról szóló T/728 számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 107.§ (4) bekezdésének alábbi módosítását javasoljuk.

"(4) A (3) bekezdésben meghatározott felhasználás e törvény hatályba lépését követõen - a hatályba lépésig már elõállított mûpéldányokra vonatkozóan - még további egy évig folytatható. A gazdasági tevékenység körében folytatott ilyen felhasználás jogát, csak a jogosult gazdálkodó szervezettel vagy annak - a felhasználást folytató - szervezeti egységével együtt lehet átruházni. A törvény hatályba lépését követõen is folytatott felhasználás ellenében a jogosultnak méltányos díjazás jár."

I N D O K O L Á S

Az eddigi tapasztalatok szerint az átmeneti idõre szabaddá vált felhasználások közül a mûpéldányok - ezen belül rendszerint elsõsorban a hangfelvételek - jogdíjfizetés nélküli többszörözése és terjesztése rendkívüli módon elterjedt. Jelentõs számban kezdtek ilyen tevékenységbe olyan vállalkozások, amelyek - éppen az alacsony költségigény és gyors megtérülés miatt - a többszörözést és a terjesztést csak kiegészítõ tevékenységként, alacsony színvonalon folytatják. Az így készült másolatok gyakran az elemi minõségi követelményeknek sem felelnek meg, ráadásul az elért jövedelem soha nem kerül vissza a hangfelvétel-elõállításba. Az alacsony színvonalú felvételek gyártását ilyenkor felgyorsítják, és ezek nagy tömegben jelennek meg a piacon.

Ilyen körülmények között nem indokolt, hogy a már elkészült, legyártott készletek értékesítésén túl további másolatok készítését is lehetõvé tegye a jogszabály.

Budapest, 1999. március 25.

Dr. Isépy Tamás

Fidesz-Magyar Polgári Párt

Dr. Rubovszky György

Fidesz-Magyar Polgári Párt