T/728/101.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a szerzõi jogról szóló T/728. számú törvény javaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat új, 113. § -sal egészül ki:

"113. §

A gyûjteményes mûnek nem minõsülõ adattárak védelmérõl az Országgyûlés 2000. január 1-ig az Európai Parlament és Tanács 96/9/EK irányelvével összhangban álló törvényt alkot."

Indokolás

A törvényjavaslat általános indokolásának III./9/e pontja kimondja, hogy az adattárak szerzõi jogi védelmen túlmutató, az Európai Parlament és Tanács 96/9/EK irányelvében foglalt, ún. sui generis oltalmának megteremtését csak középtávon tartja indokoltnak. A hazai tartalomipar minél gyorsabb fejlõdése érdekében ugyanakkor szükség volna arra, hogy az adattárakat, velük együtt pedig a létrehozásukba fektetett pénzt, illetve munkát mielõbb törvény védje az illetéktelen, a létrehozónak jövedelemkiesést, anyagi hátrányt okozó felhasználótól. A módosító javaslat arra irányul, hogy jelen törvény záró rendelkezései között rögzítsen az adattárak jogi oltalmát megteremtõ törvény megalkotására szoros, de reális határidõt.

Budapest, 1999. március 26.

Dr Szabó Zoltán

MSZP