T/755/7.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. § (1) bekezdése valamint a 102. § (1) bekezdése alapján a szõlõtermelésrõl és borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény módosításáról szóló T/755. számú törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elõ.

A javaslat 4. § -a az alábbiak szerint módosul:

A Btv. 1. sz. melléklete 16. pontjának címe változik, valamint a 16. pont kiegészül "Száva" és "Vokány" településekkel.

16. Villány i [ Siklósi] borvidék

Bisse, Csarnóta, Diósvizsló, Harkány, Hegyszentmárton, Kisharsány, Kistótfalu, Márfa, Nagyharsány, Nagytótfalu, Palkonya, Siklós, Szava, Túrony, Villány, Villánykövesd, Vókány településeknek a szõlõkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

A Btv. mellékletének I.22.b) pontja kiegészül "Hidas" településsel.

Indokolás

A villányi vörösbor az utóbbi évtizedben a hazai és nemzetközi piacon nagy sikert ért el. A borok ára a közepes francia borok árával azonos. A jelenlegi törvény értelmében villányi bornak csak a Villány Hegyközség területén termelt bort lehet elnevezni.

- 2 -

A borvidék más területén termelt vörösbort csak az illetõ hegyközség nevével, vagy a borvidék jelenlegi nevével, azaz "Villány-Siklósi" megjelöléssel lehetne forgalmazni. Mindkét elnevezési forma rosszabb piaci helyzetet teremt, mintha csak a "Villányi" elnevezéssel kerülne az forgalomba. A borvidék Villányon kívüli termelõinek helyzetbe hozása a cél.

Budapest, 1999. március 1.

 

Kékkõi Zoltán
FKGP országgyûlési képviselõ