T/756/28.

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) a földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosításáról szóló T/756. számú és 102. § (1) bekezdése törvényjavaslathoz a következõ

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A javaslat 8. § -ának az alábbi módosítását javasoljuk:

8. §

Az Fkb. a következõ 12/B. §-sal egészül ki:

"12/B. §

(1) Ha a földkiadó bizottság a részarány-tulajdonost jegyzõkönyvbe foglalt döntéssel [vagy bizonyíthatóan más módon] birtokba helyezte, de errõl az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésre alkalmas okiratot nem adott ki - feltéve hogy a birtokolt terület AK értéke a tulajdonos jogos igényét nem haladja meg, és a birtokbahelyezés más részarány-tulajdonos kérelmének teljesítését nem sérti -, az okiratot az FM hivatal határozattal pótolja.

(2) Ha a kiadott földrészlet területnagysága és AK értéke a határozat szerinti állapottól legfeljebb 5 %-kal, illetve 1 AK-val tér el - ide nem értve az utak kialakításához szükséges területcsökkentést - a tényleges és a határozat szerinti állapotot azonosnak kell tekinteni.

(3) Ha a részarány-tulajdonos földtulajdonának önálló földrészletté alakítását kérte, de az FM hivatal felszólítása ellenére, annak kézhezvételétõl számított 90 napon belül nem nyújtja be a földhivatali záradékkal ellátott földmérési munkarészt, földtulajdonát osztatlan közös tulajdonként kell kiadni. A határidõt az FM hivatal az ügyfél kérésére indokolt esetben legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatja."

Indokolás:

Csak a birtokba helyezésrõl szóló jegyzõkönyv képes a döntés dokumentálására.

Budapest, 2001. október 31.

Göndör István
országgyûlési képviselõ

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ

Lakatos András
országgyûlési képviselõ