T/756/38.

Az Országgyûlés

Mezõgazdasági bizottságának

Környezetvédelmi
bizottságának

Gazdasági bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

a j á n l á s a
a földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosítására benyújtott T/756. számú törvényjavaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Mezõgazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként, a Környezetvédelmi bizottsága, a Gazdasági bizottsága valamint a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság) megvitatta a földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (a továbbiakban: Fkb.) módosítására beadott, T/756. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/756/5-37. számú módosító javaslatokat.

Font Sándor képviselõ a T/756/34. sz. módosító indítványát; Dr. Medgyasszay László képviselõ a T/756/35. sz. módosító indítványát; Czerván György képviselõ a T/756/21/1. sz. módosító indítványát; Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a T/756/31/2. sz. módosító indítványát visszavonták.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

Összefüggés: A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 1. §-ában az Fkb. 6. § (4) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    2. /1. § A földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (a továbbiakban: Fkb.) 6. §-a új (2), (4), (6) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg a (2), (3), (4), (5) bekezdések jelölése (3), (5), (7), (8) bekezdésre változik:/

      "(4) Ha a részarány kiadásánál AK hiány mutatkozik, a bármely jogcímen a szövetkezet tulajdonába került, a földalapba be nem vont, illetve a kárpótlásból visszamaradt, önkormányzati tulajdonba nem került termõföldet - a védett vagy védelemre tervezett természeti területek kivételével - a részarány kiadására fel kell használni."

      Indokolás: Lásd a T/756/17. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    3. Font Sándor képviselõ a törvényjavaslat 1. §-ában az Fkb. 6. § (6) bekezdését a következõ mondattal kiegészíteni javasolja:
    4. A T/756/34. sz. módosító indítvány a Költségvetési bizottság ülésén VISSZAVONVA!

    5. Dr. Kis Zoltán képviselõ a törvényjavaslat 2. §-ában az Fkb. 7/A. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    6. /2. § Az Fkb. 7/A. §-a a következõ (3) - (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(3) Ha a részarány-földtulajdon rendezésére elkülönített földalapok AK értéke és a szövetkezetnél a földkiadásra még fel nem használt és a részarány-földtulajdon kiadására felhasználható egyéb területek nem fedezik az igényeket, azok a részarány-tulajdonosok, akiknek [igényüket határidõben nem nyújtották be, vagy igényüket] igényét rajtuk kívül álló okból nem elégítették ki, az államtól kártalanításra jogosultak 3000 Ft/AK értékben."

      Indokolás: Lásd a T/756/18. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    7. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 2. §-ában az Fkb. 7/A. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    8. /2. § Az Fkb. 7/A. §-a a következõ (3) - (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(3) Ha a részarány-földtulajdon rendezésére elkülönített földalapok AK értéke és a szövetkezetnél a földkiadásra még fel nem használt és a részarány-földtulajdon kiadására felhasználható egyéb területek nem fedezik az igényeket, az állami tulajdonú földek bevonásával is ki lehet elégíteni. [a]Azok a részarány-tulajdonosok, akik igényüket határidõben nem nyújtották be, vagy igényüket rajtuk kívül álló okból nem elégítették ki, az államtól kártalanításra jogosultak 3000 Ft/AK értékben."

      Indokolás: Lásd a T/756/16. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    9. Koppánné dr. Kertész Margit képviselõ a törvényjavaslat 2. §-ában az Fkb. 7/A. § (3) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    10. /2. § Az Fkb. 7/A. §-a a következõ (3) - (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(3) Ha a részarány-földtulajdon rendezésére elkülönített földalapok AK értéke és a szövetkezetnél a földkiadásra még fel nem használt és a részarány-földtulajdon kiadására felhasználható egyéb területek nem fedezik az igényeket, azok a részarány-tulajdonosok, akik [igényüket] kérelmüket határidõben nem nyújtották be, vagy igényüket rajtuk kívül álló okból nem elégítették ki, az államtól kártalanításra jogosultak 3000 Ft/AK értékben."

      Indokolás: Lásd a T/756/23/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    11. Koppánné dr. Kertész Margit képviselõ a törvényjavaslat 2. §-ában az Fkb. 7/A. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    12. /2. § Az Fkb. 7/A. §-a a következõ (3) - (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(4) A földhivatal az adott szövetkezetet érintõ valamennyi földkiadással kapcsolatos ingatlan-nyilvántartási bejegyzésrõl az utolsó határozat jogerõre emelkedését követõ [90] 60 napon belül értesíti az illetékes FM hivatalt. Az FM hivatal az értesítés alapján határozattal dönt a (3) bekezdés szerinti kártalanításról."

      Indokolás: Lásd a T/756/23/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    13. Járvás István képviselõ a törvényjavaslat 2. §-ában az Fkb. 7/A. § (5) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    14. /2. § Az Fkb. 7/A. §-a a következõ (3) - (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(5) A határozatot meg kell küldeni a kártalanításra jogosultnak és az FVM Költségvetési Irodának, valamint az illetékes körzeti földhivatalnak. A határozat ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs. A bíróság az FM hivatal határozatát megváltoztathatja."

      Indokolás: Lásd a T/756/22/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    15. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (4) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):
    16. /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(4) [A földkiadás során az FM hivatal az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény szabályai szerint jár el.]"

      Indokolás: Lásd a T/756/15. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    17. Dr. Kis Zoltán képviselõ a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (5) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    18. /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(5) [A határidõben földkiadási kérelmet be nem nyújtott részarány tulajdonos többféle jogcímen járó és különbözõ földalapokba tartozó részarány-földtulajdonait az FM hivatal a földkiadási eljárás során összeszámítja.] Több részarány-tulajdonos írásbeli kérelme alapján a földet lehetõség szerint az általuk kért módon kell kiadni."

      Indokolás: Lásd a T/756/19. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    19. Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (5) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    20. /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(5) A határidõben földkiadási kérelmet be nem nyújtott részarány tulajdonos többféle jogcímen járó és különbözõ földalapokba tartozó részarány-földtulajdonait az FM hivatal a földkiadási eljárás során összeszámítja. Több részarány-tulajdonos közös megállapodását tartalmazó írásbeli kérelme alapján a földet lehetõség szerint az általuk kért módon kell kiadni."

      Indokolás: Lásd a T/756/30. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    21. Dr. Medgyasszay László képviselõ a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    22. A T/756/35. sz. módosító indítvány a Mezõgazdasági bizottság ülésén VISSZAVONVA!

    23. Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    24. /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(6) Az FM hivatal a sorsolás napját követõen [15] 30 napig cserelehetõséget biztosít az érintett részarány-tulajdonosok kérésére a határozathozatal elõtt. Az FM hivatal a földkiadó határozatokat a részarány-tulajdonosok közokiratba vagy teljes bizonyító erejû magánokiratba foglalt megállapodásában foglaltaknak megfelelõen köteles kiadni."

       

      Indokolás: Lásd a T/756/29. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    25. Dr. Dán János képviselõ a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (6) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    26. /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(6) Az FM hivatal a sorsolás napját követõen 15 napig cserelehetõséget biztosít az érintett részarány-tulajdonosok kérésére a határozathozatal elõtt. A cserelehetõség során figyelemmel kell lenni arra, hogy a családtagok, illetve azok a földtulajdonosok, akik közös táblában akarnak gazdálkodni, (új tipusú szövetkezet) tábla kialakítási lehetõségük biztosítva legyen. Az FM hivatal a földkiadó határozatokat a részarány-tulajdonosok közokiratba vagy teljes bizonyító erejû magánokiratba foglalt megállapodásában foglaltaknak megfelelõen köteles kiadni."

      Indokolás: Lásd a T/756/7. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    27. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 4. § (1) bekezdésében az Fkb. 10. § utolsó mondatának a következõ módosítását javasolja:
    28. /4. § (1) Az Fkb. 10. §-ának utolsó mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "A tényleges értéknövekedést eredményezõ költségeket az FVM hivatal szakhatóság bevonásával állapítja meg. A föld tulajdonba adásáról, továbbá az [értékkülönbözet] értéknövekedés megfizetésére történõ kötelezésrõl a tulajdonos értesítése mellett külön határozatot kell hozni."

      Indokolás: Lásd a T/756/14. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    29. Dr. Dán János képviselõ a törvényjavaslat 4. §-át új (4) bekezdéssel kiegészíteni javasolja:
    30. "(4) Az 1990. év elõtt megvalósult meliorációs beruházásokat nem szabad értéknövekedésként elszámolni és a földtulajdonba átadáskor ráterhelni."

      Indokolás: Lásd a T/756/6. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    31. Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 5. §-ában az Fkb. 11. §-át új (7) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
    32. "5. § Az Fkb. 11. §-a a következõ (6)-(7) bekezdés[s]ekkel egészül ki:

      (7) A földkiadó bizottság határozatának hirdetmény útján történõ kézbesítése esetén a kiadott föld hasznosításáról és az értéknövekedés megtérítésérõl - a hasznosításból származó jövedelem erejéig - a helyi önkormányzat gondoskodik mindaddig, amíg a föld tulajdonosa tulajdonosi jogait nem gyakorolja."

      Indokolás: Lásd a T/756/31/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

       

       

    33. Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 6. §-ában az Fkb. 12. § (5) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    34. A T/756/21/1. sz. módosító indítvány a Mezõgazdasági bizottság ülésén VISSZAVONVA!

    35. Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában az Fkb. 12. § új (5)-(6) bekezdésének a következõ szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják:
    36. A T/756/31/1. sz. módosító indítvány a Mezõgazdasági bizottság ülésén VISSZAVONVA!

    37. A Mezõgazdasági bizottság a törvényjavaslat 6. §-ában az Fkb. 12. § (5)-(6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés felvételét javasolja:
    38. "6. § Az Fkb. 12. §-a a következõ új (5), illetve (6) bekezdéssel egészül ki:

      [(5) A földkiadás során a halastavat a településen elõforduló legmagasabb AK értékû szántó mûvelési ágú ingatlannal azonos értékben kell kiadni. A halastóban lévõ halállomány értéke AK értékben ki nem fejezett értéknövekedésnek minõsül.

      (6) A szövetkezet használatában levõ, vagyonnevesítéssel nem érintett, kivett területeket (felhagyott külszíni bányák, tavak, vízállások, mocsarak, holtágak stb.) a részarány-tulajdonú föld kiadására fel kell használni. Az ingatlan tényleges mûvelési ágát meg kell állapítani, a földminõsítést el kell végezni, ha pedig ez nem lehetséges, a területet a település legalacsonyabb AK értékû szántó AK értékével kell figyelembe venni. A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése során a földrészletet a tényleges állapot szerint kell a nyilvántartásba felvenni.]

      (5) A szövetkezet használatában levõ, vagyonnevesítéssel nem érintett, kivett területeket (felhagyott külszíni bányák, tavak, vízállások, mocsarak, holtágak stb.) és a halastavakat a részarány-tulajdonú földek kiadására fel kell használni, azonban a jogosult az ingatlan elfogadására nem kötelezhetõ. Az ingatlanok tényleges mûvelési ágát meg kell állapítani, a földminõsítést el kell végezni, ha pedig ez nem lehetséges, a területet a település legalacsonyabb AK értékû szántó, a halastavat a legmagasabb AK értékû szántó AK értékével kell figyelembe venni. A halastóban lévõ halállomány értéke, valamint a halastó létesítéséhez szükséges építmények értéke AK értékben ki nem fejezett értéknövekedésnek minõsül. A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése során a földrészletet a tényleges állapot szerint kell a nyilvántartásba felvenni.

       

      (6) Amennyiben további AK hiány kielégítéséhez már nem szükséges, az (5) bekezdésben megjelölt ingatlanokat az Ámt. 25/A. §-ában foglaltak figyelembevételével árverésen kell értékesíteni."

      Indokolás: Lásd a T/756/37. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Környezetvédelmi biz.

      - a Gazdasági biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

    39. Dr. Dán János képviselõ a törvényjavaslat 6. §-ában az Fkb. 12. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    40. /6. § Az Fkb. 12. §-a a következõ új (5), illetve (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(6) A szövetkezet használatában levõ, vagyonnevesítéssel nem érintett, kivett területeket (felhagyott külszíni bányák, tavak, vízállások, mocsarak, holtágak stb.) a részarány-tulajdonú föld kiadására fel [kell] lehet használni, azonban a tulajdon elfogadására a jogosult nem kötelezhetõ. Az ingatlan tényleges mûvelési ágát meg kell állapítani, a földminõsítést el kell végezni, ha pedig ez nem lehetséges, a területet a település legalacsonyabb AK értékû szántó AK értékével kell figyelembe venni. A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése során a földrészletet a tényleges állapot szerint kell a nyilvántartásba felvenni."

      Indokolás: Lásd a T/756/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    41. Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 7. §-ában az Fkb. 12/A. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    42. /7. § Az Fkb. a következõ 12/A. §-sal egészül ki:/

       

       

      "12/A. § (1) A részarány-tulajdonú földek kiadásának lezárását követõen a szövetkezet használatában levõ, önálló helyrajzi számon nyilvántartott árok, csatorna, töltés és azok mûtárgyai - ha azok nincsenek a szövetkezet vagy más üzemeltetõ tulajdonában - az illetékes települési önkormányzat, a fõvárosban a fõvárosi önkormányzat tulajdonába - vagy a fõvárosi önkormányzat nyilatkozata alapján - a kerületi önkormányzat tulajdonába kerülnek a (2) bekezdésben meghatározott ingatlanok kivételével. A fõvárosi önkormányzat nyilatkozatát a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az ehhez kapcsolódó jogszabályok alapján adja meg. A szövetkezet tulajdonában lévõ önálló helyrajzi számon nyilvántartott árok, csatorna, töltés és azok mûtárgyai a szövetkezet felajánlása esetén - kártalanítás ellenében - a helyi önkormányzatok tulajdonába kerülnek."

      Indokolás: Lásd a T/756/31/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    43. Dr. Dán János képviselõ a törvényjavaslat 7. §-ában az Fkb. 12/A. § (1) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    44. /7. § Az Fkb. a következõ 12/A. §-sal egészül ki:/

      "12/A. § (1) A részarány-tulajdonú földek kiadásának lezárását követõen a szövetkezet használatában levõ, önálló helyrajzi számon nyilvántartott árok, csatorna, töltés és azok mûtárgyai - ha azok nincsenek a szövetkezet vagy más üzemeltetõ tulajdonában - az illetékes települési önkormányzat, a fõvárosban a fõvárosi önkormányzat tulajdonába - vagy a fõvárosi önkormányzat nyilatkozata alapján - a kerületi önkormányzat tulajdonába kerülnek a (2) bekezdésben meghatározott ingatlanok kivételével. Amennyiben az önálló helyrajzi számon nyilvántartott árok, csatorna, töltés és azok mûtárgyai a vízgazdálkodási társulatok, mint üzemeltetõk használatában vannak, úgy azok véglegesen kerüljenek a vízgazdálkodási társulatok tulajdonába. A fõvárosi önkormányzat nyilatkozatát a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az ehhez kapcsolódó jogszabályok alapján adja meg."

      Indokolás: Lásd a T/756/9. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz.egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    45. Dr. Kis Zoltán képviselõ valamint Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslat 8. §-ában az Fkb. 12/B. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    46. /8. § Az Fkb. a következõ 12/B. §-sal egészül ki:/

      "12/B. § (1) Ha a földkiadó bizottság a részarány-tulajdonost jegyzõkönyvbe foglalt döntéssel [vagy bizonyíthatóan más módon] birtokba helyezte, de errõl az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésre alkalmas okiratot nem adott ki - feltéve hogy a birtokolt terület AK értéke a tulajdonos jogos igényét nem haladja meg, és a birtokbahelyezés más részarány-tulajdonos kérelmének teljesítését nem sérti -, az okiratot az FM hivatal határozattal pótolja."

      Indokolás: Lásd a T/756/20. sz. valamint a T/756/28. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    47. Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslat 9. §-ában az Fkb. 12/C. § (2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    48. /9. § Az Fkb. a következõ 12/C. §-sal egészül ki:/

      "(2) Az (1) bekezdésben meghatározott védett és védelemre tervezett, és emiatt magántulajdonba nem adható földrészletre vonatkozó tulajdonosi jogosítványokat - az elidegenítés és megterhelés kivételével - az igazgatóság a földrészlet állami tulajdonba kerüléséig gyakorolja."

      Indokolás: Lásd a T/756/27. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    49. Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 10. §-ában az Fkb. 12/D. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    50. /10. § Az Fkb. a következõ 12/D. §-sal egészül ki:/

      "12/D. § (1) A földkiadás lezárását követõen a szövetkezet használatában levõ, önálló helyrajzi számon nyilvántartott utak - ha azok nem a szövetkezet tulajdonát képezik - az illetékes települési önkormányzat, a fõvárosban a fõvárosi önkormányzat tulajdonába, vagy a fõvárosi önkormányzat nyilatkozata alapján a kerületi önkormányzat tulajdonába kerülnek a (2) bekezdésben meghatározott utak kivételével. A fõvárosi önkormányzat nyilatkozatát a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az ehhez kapcsolódó egyéb jogszabályok alapján adja meg. A szövetkezet tulajdonában lévõ - önálló helyrajzi számon nyilvántartott utak - a szövetkezet felajánlása esetén - kártalanítás ellenében - a helyi önkormányzat tulajdonába kerülnek."

      Indokolás: Lásd a T/756/31/4. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    51. Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 11. §-ának az elhagyását javasolják (a javaslat elfogadása esetén a törvényjavaslat §-ainak számozása értelemszerûen változik):
    52. "11. § [Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

       

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai

      12/E. § (1) A részarány-tulajdonnak megfelelõ föld kiadása, illetve a részarány-földtulajdon helyének meghatározására irányuló eljárás eredményeként kialakított földrészleten fennálló közös tulajdon megszüntetésére e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, ha a tulajdonostársak a közös tulajdont szerzõdéssel nem szüntetik meg, s az - a tulajdonostársak nagy számánál vagy más körülménynél fogva - nem várható.

      (2) E fejezet rendelkezései nem alkalmazhatók az erdõkre, kivéve az erdõrõl és az erdõ védelmérõl szóló 1996. évi LIV. törvény 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakat.

      12/F. § (1) A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs az ingatlan fekvése szerint illetékes körzeti földhivatalnál kezdeményezheti.

      (2) A kezdeményezés benyújtását követõ 30 napon belül a körzeti földhivatal díjtérítés ellenében a tulajdoni lap másolatot és a földmérési alaptérkép hiteles másolatát megküldi a kezdeményezõnek.

      (3) A kezdeményezõ a rendelkezésre álló adatok alapján gondoskodik a természetbeni megosztásra irányuló tervezet elkészítésérõl. A tervezetnek tartalmaznia kell a földrészletek megközelítéséhez szükséges utakat is. Az utak kialakítása mentes a földvédelmi járulék megfizetése alól.

      (4) A megosztási tervezetet úgy kell elkészíteni, hogy a kialakítandó új földrészletek 3000 m2-nél kisebb területûek nem lehetnek. Az 1994. július 27-ig hatályban volt jogszabályok alapján zártkertnek minõsült területen a kialakítandó új földrészlet legkisebb területe 1500 m2 lehet.

      (5) A megosztási tervezetnek - a megosztás módjának meghatározásán kívül - tartalmaznia kell a megosztandó földrészleten fennálló jogok és terhek sorsának rendezését, valamint az érintett szakhatóságok hozzájárulását, továbbá az elõkészítéssel kapcsolatban felmerült költségeket és azoknak a tulajdonosok közötti felosztását. A felosztás alapja - eltérõ megállapodás hiányában - az egyes tulajdonosok tulajdoni hányadának aránya.

      12/G. § (1) A megosztási tervezet elkészülése után a kezdeményezõ összehívja a tulajdonosok közgyûlését.

      (2) A tulajdonosok közgyûlésérõl - annak idõpontját legalább 30 nappal megelõzõen - valamennyi tulajdonost írásban, a megosztási tervezet másolatának egyidejû megküldésével kell értesíteni, ezen kívül az értesítést, valamint a megosztási tervet az érintett településen hirdetményi úton és a helyben szokásos más alkalmas módon is közzé kell tenni.

      (3) A tulajdonosok közgyûlésén a tulajdonostársak személyesen vagy írásbeli meghatalmazással rendelkezõ képviselõjük útján vehetnek részt.

      12/H. § (1) A tulajdonosok közgyûlésén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog. A közgyûlést a kezdeményezõ hívja össze, és a jelenlévõk által megválasztott személy vezeti. A közgyûlésrõl készített jegyzõkönyvet az elnök, az általa felkért jegyzõkönyv-vezetõ és a kezdeményezõ írja alá.

      (2) A tulajdonosok közgyûlése határozatképes, ha azon az ingatlan összesen kétharmad tulajdoni hányadával rendelkezõ tulajdonostárs jelen van. A közgyûlés a határozatait egyszerû szavazattöbbséggel hozza.

      (3) Amennyiben a közgyûlés nem határozatképes, a megismételt közgyûlést a határozatképtelen közgyûlést követõ három napnál késõbbi, de legfeljebb 15 napon belüli idõpontra, az eredetivel azonos napirenddel kell összehívni.

      (4) A megismételt közgyûlés a jelenlévõk számától függetlenül és tulajdoni hányadukra tekintet nélkül határozatképes. Ezt a körülményt a megismételt közgyûlés meghívójában kell feltüntetni.

      (5) A közgyûlés határozatát valamennyi tulajdonostársnak meg kell küldeni. A közgyûlés határozata ellen a kézbesítéstõl számított 15 napon belül bármelyik tulajdonostárs kérelemmel fordulhat a helyi bírósághoz. A kérelmezõ a kérelem egy példányát a bírósághoz történõ benyújtással egyidõben köteles megküldeni a kezdeményezõnek.

      (6) Ha a közgyûlés nem hozott határozatot a tulajdonközösség megszüntetésérõl, bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól a tulajdonközösségnek a megosztási terv szerinti megszüntetését.

      12/I. § (1) A tulajdonosok közgyûlésének feladata a megosztási terv megtárgyalása, az attól eltérõ javaslatok vagy a tulajdonostársak közötti megállapodások rögzítése és a megosztási terv véglegesítése.

      (2) A közgyûlésen a tulajdonostársak egymás között a megosztási tervtõl eltérõen megállapodhatnak egymás tulajdoni hányadának megváltásában, vagy több tervezett földrészlet helyett egy, közös tulajdonba kerülõ földrészlet kialakításában, valamint a megosztás költségeinek viselésében. A megosztási tervtõl eltérõ megállapodást a közgyûlés határozatába bele kell foglalni.

      (3) A közgyûlési határozatnak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas módon tartalmaznia kell a földrészletek és a tulajdonosok megjelölését, tulajdoni hányadukat, valamint az eredeti földrészletre az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogoknak, tényeknek és azok jogosultjainak az új földrészletekre vonatkozó meghatározását. A közgyûlés határozatában rendelkezni kell a felmerült költségek viselésérõl.

      (4) Ha a tulajdonostársak többsége között a tulajdoni hányadoknak megfelelõ használat kialakult, és azt a többi tulajdonostárs nem kifogásolja, ezt a közgyûlési határozatban rögzíteni kell.

      (5) A közgyûlés meg nem támadott határozatát a 12/H. § (5) bekezdésében írt határidõ lejártát követõ 15 napon belül a kezdeményezõ köteles megküldeni a körzeti földhivatalnak, ingatlan-nyilvántartási bejegyzés céljából. A földhivatal a közgyûlési határozat és az annak megfelelõen elkészített vázrajz alapján átvezeti a változásokat az ingatlan-nyilvántartásban. A bejegyzés illetékmentes.

      12/J. § (1) A közgyûlési határozat elmaradása miatt, illetve a határozat ellen elõterjesztett kérelemhez mellékelni kell a megosztási tervezetet és a közgyûlés jegyzõkönyvét.

      (2) A bíróság a tulajdonközösség megszüntetése felõl - szükség esetén az érdekeltek, valamint szakértõk meghallgatásával - peren kívüli eljárásban határoz.

      (3) A bíróság határozatának tartalmaznia kell a 12/I. § (3) bekezdésében foglaltakat.

      (4) A bíróság határozatát a tulajdonosokon és az új földrészleteket terhelõ jogok jogosultjain kívül közölni kell a körzeti földhivatallal is.

      12/K. § A közös tulajdonnak az e törvény rendelkezései szerinti megszüntetése következtében létrejött közös tulajdon megszüntetésére a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni."]"

      Indokolás: Lásd a T/756/31/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    53. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/F. § (1)-(2) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    54. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "12/F. § (1) A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs az ingatlan fekvése szerint illetékes körzeti földhivatalnál illetékmentesen kezdeményezheti.

      (2) A kezdeményezés benyújtását követõ 30 napon belül a körzeti földhivatal díjtérítés ellenében a tulajdoni lap másolatot és a földmérési alaptérkép hiteles másolatát a felmerült költségek megtérítése mellett megküldi a kezdeményezõnek."

      Indokolás: Lásd a T/756/13. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    55. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/F. § (4) bekezdésének az elhagyását javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):
    56. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "[(4) A megosztási tervezetet úgy kell elkészíteni, hogy a kialakítandó új földrészletek 3000 m2-nél kisebb területûek nem lehetnek. Az 1994. július 27-ig hatályban volt jogszabályok alapján zártkertnek minõsült területen a kialakítandó új földrészlet legkisebb területe 1500 m2 lehet.]"

      Indokolás: Lásd a T/756/12. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    57. Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/H. § (4) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    58. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "(4) A megismételt közgyûlés a jelenlévõk számától függetlenül és tulajdoni hányadukra tekintet nélkül határozatképes. Ezt a körülményt a megismételt közgyûlés meghívójában kell feltüntetni. A megismételt közgyûlésen a megjelent tulajdonosok csak a saját tulajdoni hányaduk önálló ingatlanná alakításáról hozhatnak döntést, olymódon, hogy a kiméretéssel nem érintett részarány tulajdonok - beleértve a törvény 12/F. § (4) bekezdése szerinti 3000, illetve 1500 négyzetméternél kisebb földrészleteket - egy tagban maradjanak."

      Indokolás: Lásd a T/756/21/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    59. Karakas János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/H. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    60. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "(6) Ha a közgyûlés nem hozott határozatot a tulajdonközösség megszüntetésérõl, [bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól a tulajdonközösségnek a megosztási terv szerinti megszüntetését] úgy egy éven belül újabb tulajdonközösség megszüntetését nem lehet kezdeményezni."

      Indokolás: Lásd a T/756/32. számú módosító javaslat indokolását.

       

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    61. Járvás István képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/I. § (3) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    62. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "(3) A közgyûlési határozatnak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas módon tartalmaznia kell a földrészletek és a tulajdonosok megjelölését, tulajdoni hányadukat, valamint az eredeti földrészletre az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogoknak, tényeknek és azok jogosultjainak az új földrészletekre vonatkozó meghatározását. A közgyûlés határozatában rendelkezni kell a felmerült költségek viselésérõl. Amennyiben a közgyûlés nem változatlan formában fogadja el a megosztási tervezetet, a végleges megosztási vázrajz közgyûlési jegyzõkönyv alapján történõ elkészítésérõl a kezdeményezõ gondoskodik. Ebben az esetben a végleges megosztási vázrajzot a kezdeményezõnek és a közgyûlés által megválasztott két másik személynek is alá kell írnia."

      Indokolás: Lásd a T/756/22/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    63. Járvás István képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/I. § (5) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    64. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "(5) A közgyûlés meg nem támadott határozatát a 12/H. § (5) bekezdésében írt határidõ lejártát követõ 15 napon belül a kezdeményezõ köteles megküldeni a körzeti földhivatalnak, ingatlan-nyilvántartási bejegyzés céljából. A közgyûlési jegyzõkönyv és az annak alapján elkészített megosztási vázrajz együttesen képezik az ingatlannyilvántartási bejegyzésre alkalmas okiratot. A földhivatal a közgyûlési határozat és az annak megfelelõen elkészített vázrajz alapján átvezeti a változásokat az ingatlan-nyilvántartásban. A bejegyzés illetékmentes."

      Indokolás: Lásd a T/756/22/3. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    65. Járvás István képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/J. § (3) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    66. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "(3) A bíróság határozatának tartalmaznia kell a 12/I. § (3) bekezdésében foglaltakat. A bíróság amennyiben változatlan formában nem fogadja el a megosztási javaslatot, határozatában feljogosítja a kezdeményezõt, vagy más személyt, hogy a végleges megosztási vázrajz elkészítésérõl a bíróság határozatának megfelelõen gondoskodjon. Ebben az esetben a bírósági határozat és a megosztási vázrajz együttesen képezik az ingatlannyilvántartási bejegyzésra alkalmas okiratot."

      Indokolás: Lásd a T/756/22/4. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    67. Járvás István képviselõ a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/J. § (4) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    68. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "(4) A bíróság határozatát a tulajdonosokon és az új földrészleteket terhelõ jogok jogosultjain kívül közölni kell a körzeti földhivatallal is. Amennyiben a bíróság a megosztási javaslatot változatlan formában jóváhagyja, a körzeti földhivatal a változást az ingatlan-nyilvántartáson további kérelem nélkül átvezeti."

      Indokolás: Lásd a T/756/22/5. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    69. Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/K. §-ának az elhagyását javasolják:
    70. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - [12/K.] 12/J. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "[12/K. § A közös tulajdonnak az e törvény rendelkezései szerinti megszüntetése következtében létrejött közös tulajdon megszüntetésére a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.]"

      Indokolás: Lásd a T/756/26. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    71. Dr. Orosz Sándor és Zatykó János képviselõk a törvényjavaslat 11. §-ában az Fkb. 12/K. §-ának az elhagyását javasolják:
    72. /11. § Az Fkb. 12/D. §-át követõen a következõ alcímmel és a 12/E. - 12/K. §-okkal egészül ki:

      "A közös tulajdon megszüntetésének

      külön szabályai/

      "[12/K. § A közös tulajdonnak az e törvény rendelkezései szerinti megszüntetése következtében létrejött közös tulajdon megszüntetésére a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.]"

      Indokolás: Lásd a T/756/33. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    73. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 12. §-ában az Fkb. 13. § (4) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    74. /12. § Az Fkb. 13. § (4) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "(4) Ha a földkiadás, illetõleg a részarány-földtulajdon helyének meghatározása céljából az FM hivatal nyilvános sorsolást tart, ezt a sorsolást megelõzõen legalább 30 nappal a Magyar Közlönyben, továbbá egy országos és egy helyi napilapban közzéteszi. A hirdetménynek tartalmaznia kell a sorsolás helyét, idõpontját, a sorsolásra kerülõ táblák helyrajzi számát, területét, AK értékét, a terület hasznosítására vonatkozó korlátozásokat (védett természeti terület, stb.) és az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett kezelõjét. A hirdetményben meg kell jelölni a sorsoláson részvételre jogosultak körét. A sorsolást a helyben szokásos módon is meg kell hirdetni. A sorsoláson bármely okból meg nem jelenõ jogosult késõbb a mulasztására hivatkozva semmiféle jogot sem érvényesíthet, ebbõl az okból a sorsolás eredménye nem változtatható meg."

      Indokolás: Lásd a T/756/36. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz.

      - a Környezetvédelmi biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet.

    75. Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslat 12. §-ában az Fkb. 13. § (4) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolják:
    76. /12. § Az Fkb. 13. § (4) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "(4) Ha a földkiadás, illetõleg a részarány-földtulajdon helyének meghatározása céljából az FM hivatal nyilvános sorsolást tart, ezt a sorsolást megelõzõen legalább 30 nappal a Magyar Közlönyben, továbbá egy országos és egy helyi napilapban közzéteszi és a földkiadás helye szerinti önkormányzatnál szokásos módon közszemlére teszi. A hirdetménynek tartalmaznia kell a sorsolás helyét, idõpontját, a sorsolásra kerülõ táblák helyrajzi számát, területét, AK értékét, a terület hasznosítására vonatkozó korlátozásokat (védett természeti terület, stb.) és az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett kezelõjét. A hirdetményben meg kell jelölni a sorsoláson részvételre jogosultak körét. A sorsolást a helyben szokásos módon is meg kell hirdetni. A sorsoláson bármely okból meg nem jelenõ jogosult késõbb a mulasztására hivatkozva semmiféle jogot sem érvényesíthet, ebbõl az okból a sorsolás eredménye nem változtatható meg."

      Indokolás: Lásd a T/756/25. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    77. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 12. §-ában az Fkb. 13. § (4) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    78. /12. § Az Fkb. 13. § (4) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "(4) Ha a földkiadás, illetõleg a részarány-földtulajdon helyének meghatározása céljából az FM hivatal nyilvános sorsolást tart, ezt a sorsolást megelõzõen legalább 30 nappal a [Magyar Közlönyben] helyben szokásos módon közzéteszi. A hirdetménynek tartalmaznia kell a sorsolás helyét, idõpontját, a sorsolásra kerülõ táblák helyrajzi számát, területét, AK értékét, a terület hasznosítására vonatkozó korlátozásokat (védett természeti terület, stb.) és az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett kezelõjét. A hirdetményben meg kell jelölni a sorsoláson részvételre jogosultak körét. [A sorsolást a helyben szokásos módon is meg kell hirdetni.] A sorsoláson bármely okból meg nem jelenõ jogosult késõbb a mulasztására hivatkozva semmiféle jogot sem érvényesíthet, ebbõl az okból a sorsolás eredménye nem változtatható meg."

       

      Indokolás: Lásd a T/756/11. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    79. Dr. Dán János képviselõ a törvényjavaslat 12. §-ában az Fkb. 13. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolja (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):
    80. /12. § Az Fkb. 13. § (4) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "(5) A földkimérés költségeinek 50 %-át az FVM támogatási alapjából fedezi."

      Indokolás: Lásd a T/756/8. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    81. Csatári József képviselõ a törvényjavaslat 13. §-ában az Fkb. 14. § (5) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    82. /13. § Az Fkb. 14. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:/

      "(5) A szövetkezet a földhasználati jogával terhelt földeket a földalap elkülönítési tervezetet jóváhagyó határozat jogerõre emelkedése után [egy évnél hosszabb idõre] haszonbérbe nem adhatja."

      Indokolás: Lásd a T/756/10. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja.

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

       

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    83. Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk a törvényjavaslatot - amely a 14. § (6) bekezdése e/ pontjában az Ámt. 25/A. §-a (2) bekezdésének a kiegészítését javasolják:
    84. /(6) A törvény hatálybalépésével egyidejûleg

      e) Az Ámt. a következõ 25/A. §-sal egészül ki:/

      "(2) Ha a részarány-tulajdon kielégítését követõen 100 AK-nál kisebb értékû földterület marad a szövetkezet használatában[, és] vagy ennek felosztása során az egy fõre jutó hányad a 0,5 AK-t nem éri el, az FM Hivatal az (1) bekezdésben foglaltak szerint jár el."

      Indokolás: Lásd a T/756/24. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    85. Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 14. § (6) bekezdése e/ pontjában az Ámt. 25/A (3) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:

/(6) A törvény hatálybalépésével egyidejûleg

e) Az Ámt. a következõ 25/A. §-sal egészül ki:/

"(3) Az árverés lefolytatására a bírósági végrehajtási eljárásról szóló törvény ingatlan árverésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy az árverésen az ingatlant nem lehet a becsérték alatt eladni."

Indokolás: Lásd a T/756/21/3. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja.

- a Gazdasági biz. támogatja

- a Költségvetési biz. támogatja

- Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. március 19.

Farkas Sándor s.k.,
Mezõgazdasági bizottságának elnöke

Dr. Illés Zoltán s.k.,
Környezetvédelmi
bizottságának elnöke

Dr. Latorcai János s.k.,
Gazdasági bizottságának elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
Költségvetési és pénzügyi
bizottságának elnöke

    1. Font Sándor képviselõ a törvényjavaslat 1. §-ában az Fkb. 6. § (6) bekezdését a következõ mondattal kiegészíteni javasolja:
    2. A T/756/34. sz. módosító indítvány a Költségvetési bizottság ülésén VISSZAVONVA!

      /1. § A földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (a továbbiakban: Fkb.) 6. §-a új (2), (4), (6) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg a (2), (3), (4), (5) bekezdések jelölése (3), (5), (7), (8) bekezdésre változik:/

      "Részaránytulajdonosok és részaránytulajdonosok jogutódai - ide értve az adás-vételi szerzõdés alapján létrejött jogutódlást is - között különböztetni a hatósági és bírósági eljárásban - különös tekintettel az (5) bekezdésben foglalt teljesítési sorrendre - nem lehet."

      Indokolás: Lásd a T/756/34. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz.

      - a Gazdasági biz.

      - a Költségvetési biz.

      - Az Elõterjesztõ képviselõje

    3. Dr. Medgyasszay László képviselõ a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    4. A T/756/35. sz. módosító indítvány a Mezõgazdasági bizottság ülésén VISSZAVONVA!

      /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(6) Az FM hivatal a sorsolás napját követõen 15 napig cserelehetõséget biztosít az érintett részarány-tulajdonosok kérésére a határozathozatal elõtt. Az FM hivatal a földkiadó határozatokat a részarány-tulajdonosok közokiratba vagy [teljes bizonyító erejû] ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt megállapodásában foglaltaknak megfelelõen köteles kiadni."

      Indokolás: Lásd a T/756/35. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz.

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    5. Czerván György képviselõ a törvényjavaslat 6. §-ában az Fkb. 12. § (5) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    6. /6. § Az Fkb. 12. §-a a következõ új (5), illetve (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(5) A földkiadás során a halastavat a településen elõforduló legmagasabb AK értékû szántó mûvelési ágú ingatlannal azonos értékben kell kiadni. A halastóban lévõ halállomány értéke, valamint halastó létesítéséhez szükséges építmények értéke AK értékben ki nem fejezett értéknövekedésnek minõsül."

      Indokolás: Lásd a T/756/21/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz.

      - a Környezetvédelmi biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    7. Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk a törvényjavaslat 6. §-ában az Fkb. 12. § új (5)-(6) bekezdésének a következõ szerkezeti és tartalmi módosítását javasolják:

6. § Az Fkb. 12. §-a a következõ új (5)[, illetve (6)] bekezdéssel egészül ki:

"(5) [A földkiadás során a halastavat a településen elõforduló legmagasabb AK értékû szántó mûvelési ágú ingatlannal azonos értékben kell kiadni. A halastóban lévõ halállomány értéke AK értékben ki nem fejezett értéknövekedésnek minõsül.]

[(6)] A szövetkezet használatában levõ, vagyonnevesítéssel nem érintett, kivett területeket (felhagyott külszíni bányák, tavak, halastavak, vízállások, mocsarak, holtágak stb.) a részarány-tulajdonú föld kiadására fel kell használni, amennyiben AK hiány van. Az ingatlan tényleges mûvelési ágát meg kell állapítani, a földminõsítést el kell végezni, ha pedig ez nem lehetséges, a területet a település legalacsonyabb AK értékû szántó, halastó esetében a legmagasabb AK értékû szántó AK értékével kell figyelembe venni. A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése során a földrészletet a tényleges állapot szerint kell a nyilvántartásba felvenni. Amennyiben nincs AK hiány, úgy az 1992. évi II. törvény 25/A. §-ában foglalt rendelkezések szerint árverésen kell értékesíteni és a befolyt vételárat a 25/A. § (4) bekezdésében foglaltak szerint felosztani."

Indokolás: Lásd a T/756/31/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz.

- a Környezetvédelmi biz. nem támogatja

- a Gazdasági biz. nem támogatja

- a Költségvetési biz. nem támogatja

- Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet