T/756/47. szám

Az Országgyûlés

Mezõgazdasági bizottságának

Gazdasági bizottságának

Költségvetési és pénzügyi
bizottságának

kiegészítõ ajánlása

a földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosítására benyújtott T/756. számú törvényjavaslat
vitájához

(Együtt kezelendõ a T/756/38. sz. ajánlással)

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Mezõgazdasági bizottsága - elsõ helyen kijelölt bizottságként, a Gazdasági bizottsága, a Költségvetési és pénzügyi bizottsága (továbbiakban: Költségvetési bizottság), valamint az Önkormányzati és rendészeti bizottsága (továbbiakban: Önkormányzati bizottság) - nem kijelölt bizottságként azokat az ajánláspontokat, melyeknél a Bizottság neve szerepel - megvitatta a földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (a továbbiakban: Fkb.) módosítására beadott, T/756. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/756/39-45. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

Dr. Kis Zoltán képviselõ a T/756/19. számú módosító javaslatát (T/756/38. sz. ajánlás 9. pontja); dr. Orosz Sándor és Zatykó János képviselõk a T/756/33. sz. módosító javaslatukat (T/756/38. sz. ajánlás 36. pontja) visszavonták.

Megjegyzés: A törvényjavaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a kapcsolódó módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a kapcsolódó módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a kapcsolódó módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a kapcsolódó módosító javaslat a törvényjavaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a törvényjavaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a kapcsolódó módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott kapcsolódó módosító javaslat a törvényjavaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

Összefüggés: A kapcsolódó módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

I.

    1. Szabó Lukács képviselõ - kapcsolódva Csatári József képviselõ T/756/17. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 1. pontja) - a törvényjavaslat 1. §-ában az Fkb. 6. § (4) bekezdésének a következõ kiegészítését javasolja:
    2. /1. § A földrendezõ és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (a továbbiakban: Fkb.) 6. §-a új (2), (4), (6) bekezdéssel egészül ki, egyidejûleg a (2), (3), (4), (5) bekezdések jelölése (3), (5), (7), (8) bekezdésre változik:/

      "(4) Ha a részarány kiadásánál AK hiány mutatkozik, a földalapba be nem vont, illetve a [kárpótlásból visszamaradt,] önkormányzati tulajdonba nem került termõföldet - a védett vagy védelemre tervezett természeti területek kivételével - a részarány kiadására fel kell használni. A kárpótlási jegy átadókat is részarány-tulajdonosnak kell tekinteni."

      Indokolás: Lásd a T/756/39/1. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    3. A Mezõgazdasági bizottság a törvényjavaslat 2. §-a felvezetõ szövegének a következõ módosítását javasolja:
    4. "Az Fkb. 7/A. §-a a következõ (3) - [(6)] (5) bekezdéssel egészül ki:"

      Indokolás: Lásd a T/756/46. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslattal: - Az Elõterjesztõ képviselõje egyetért

    5. Farkas Imre és Göndör István képviselõk - kapcsolódva Dr. Dán János képviselõ T/756/7. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 13. pontja) - a törvényjavaslat 3. §-ában az Fkb. 9/B. § (6) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    6. /3. § Az Fkb. 9/B. §-a a következõ (4)-(7) bekezdéssel egészül ki:/

      "(6) Az FM hivatal a sorsolás napját követõen 15 napig cserelehetõséget biztosít az érintett részarány-tulajdonosok kérésére a határozathozatal elõtt. A cserelehetõségek során figyelemmel kell lenni arra, hogy a közös gazdálkodás feltétele biztosítva legyen. Az FM hivatal a földkiadó határozatokat a részarány-tulajdonosok közokiratba vagy teljes bizonyító erejû magánokiratba foglalt megállapodásában foglaltaknak megfelelõen köteles kiadni."

      Indokolás: Lásd a T/756/44. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    7. Farkas Imre és Göndör István képviselõk - kapcsolódva Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk T/756/31/1. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 16. pontja) - a törvényjavaslat 5. §-ában az Fkb. 11. §-át új (7) bekezdéssel kiegészíteni javasolják:
    8. "5. § Az Fkb. 11. §-a a következõ (6)-(7) bekezdés[s]ekkel egészül ki:

      (7) A földkiadó bizottság határozatának hirdetmény útján történõ kézbesítése esetén a kiadott föld hasznosításáról - a hasznosításból származó jövedelem erejéig - a helyi önkormányzat gondoskodik mindaddig, amíg a föld tulajdonosa tulajdonosi jogait nem gyakorolja."

      Indokolás: Lásd a T/756/42. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    9. Jauernik István, Farkas Imre és Pozsgai Balázs képviselõk - kapcsolódva Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk T/756/31/3. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 21. pontja) - a törvényjavaslat 7. §-ában az Fkb. 12/A. §-ának a következõ módosítását javasolja:
    10. /7. § Az Fkb. a következõ 12/A. §-sal egészül ki:/

      "12/A. § (1) A részarány-tulajdonú földek kiadásának lezárását követõen a szövetkezet használatában levõ, önálló helyrajzi számon nyilvántartott árok, csatorna, töltés és azok mûtárgyai - ha azok nincsenek a szövetkezet vagy más üzemeltetõ tulajdonában - elfogadó nyilatkozat esetén az illetékes települési önkormányzat, a fõvárosban a fõvárosi önkormányzat tulajdonába - vagy a fõvárosi önkormányzat nyilatkozata alapján - a kerületi önkormányzat tulajdonába kerülnek a (2) bekezdésben meghatározott ingatlanok kivételével. A fõvárosi önkormányzat nyilatkozatát a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az ehhez kapcsolódó jogszabályok alapján adja meg.

      (2) Az (1) bekezdésben meghatározott ingatlanok közül a védett vagy védelemre tervezett természeti területhez tartozók a Magyar Állam tulajdonába és az illetékes nemzeti park igazgatóság vagyonkezelésébe kerülnek.

      (3) Az (1) bekezdésben meghatározott földrészletek önkormányzati tulajdonba kerülésérõl a körzeti földhivatal a kiadás lezárását követõ 30 napon belül határozattal értesíti az önkormányzat polgármesterét, a fõvárosban a fõpolgármestert. [A határozat ellen a polgármester, illetõleg a fõpolgármester a kézbesítéstõl számított 60 napon belül fellebbezhet.] A polgármester illetõleg fõpolgármester 60 napon belül nyilatkozik, hogy elfogadja-e vagy sem a tulajdonba adást az önkormányzat.

      (4) [Fellebbezés hiányában] Elfogadó nyilatkozat esetén a földhivatal az önkormányzat tulajdonjogát a határozat alapján hivatalból bejegyzi. Ha az önkormányzat nem fogadja el a tulajdonba kerülésrõl szóló határozatot az (1) bekezdésben meghatározott földrészletek a Magyar Állam tulajdonába kerülnek, melyet a Földhivatal hivatalból bejegyez a tulajdoni lapra."

      Indokolás: Lásd a T/756/41. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    11. Farkas Imre és Göndör István képviselõk - kapcsolódva Göndör István, Farkas Imre és Lakatos András képviselõk T/756/28. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 23. pontja) - a törvényjavaslat 8. §-ában az Fkb. 12/B. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolják:
    12. /8. § Az Fkb. a következõ 12/B. §-sal egészül ki:/

      "12/B. § (1) Ha a földkiadó bizottság a részarány-tulajdonost jegyzõkönyvbe, vagy más hivatalos iratba foglalt döntéssel [vagy] bizonyíthatóan [más módon] birtokba helyezte, de errõl az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésre alkalmas okiratot nem adott ki - feltéve hogy a birtokolt terület AK értéke a tulajdonos jogos igényét nem haladja meg, és a birtokbahelyezés más részarány-tulajdonos kérelmének teljesítését nem sérti -, az okiratot az FM hivatal határozattal pótolja."

      Indokolás: Lásd a T/756/43. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    13. Jauernik István, Farkas Imre és Pozsgai Balázs képviselõk - kapcsolódva Karakas János, dr. Orosz Sándor, Pásztohy András, Zatykó János és Fodor Sándor képviselõk T/756/31/4 sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 25. pontja) - a törvényjavaslat 10. §-ában az Fkb. 12/D. §-ának a következõ kiegészítését javasolják:
    14. /10. § Az Fkb. a következõ 12/D. §-sal egészül ki:/

      "12/D. § (1) A földkiadás lezárását követõen a szövetkezet használatában levõ, önálló helyrajzi számon nyilvántartott utak - ha azok nem a szövetkezet tulajdonát képezik - elfogadó nyilatkozat esetén az illetékes települési önkormányzat, a fõvárosban a fõvárosi önkormányzat tulajdonába, vagy a fõvárosi önkormányzat nyilatkozata alapján a kerületi önkormányzat tulajdonába kerülnek a (2) bekezdésben meghatározott utak kivételével. A fõvárosi önkormányzat nyilatkozatát a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és az ehhez kapcsolódó egyéb jogszabályok alapján adja meg.

      (2) Az (1) bekezdésben meghatározott utak közül a védett vagy védelemre tervezett természeti területhez tartozók a Magyar Állam tulajdonába és az illetékes nemzeti park igazgatósága kezelésébe kerülnek.

      (3) Az utak önkormányzati tulajdonba kerülésérõl az illetékes körzeti földhivatal határozattal értesíti az önkormányzat polgármesterét, a fõvárosban a fõpolgármestert. A [határozat ellen a] polgármester, illetõleg a fõpolgármester a kézbesítéstõl számított 60 napon belül [fellebbezhet] nyilatkozik, hogy elfogadja-e vagy sem a tulajdonba adást az önkormányzat.

      (4) [Fellebbezés hiányában] Elfogadó nyilatkozat esetén a földhivatal az önkormányzat tulajdonjogát a határozat alapján hivatalból bejegyzi. Ha az önkormányzat nem fogadja el a tulajdonba kerülésrõl szóló határozatot, az (1) bekezdésben meghatározott utak a Magyar Állam tulajdonába kerülnek, melyet a Földhivatal hivatalból bejegyez a tulajdoni lapra.

      (5) Ha az út a kárpótlási földalapot is érinti, az (1)-(4) bekezdés szerint kell eljárni.

      (6) A szövetkezet vagyonnevesítésében szereplõ út esetében a 12/A.§ (1) bekezdése szerint kell eljárni."

      Indokolás: Lásd a T/756/40. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. nem támogatja

      - a Gazdasági biz. támogatja

      - az Önkormányzati biz. támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    15. Dr. Németh Imre és dr. Orosz Sándor képviselõk - kapcsolódva Dr. Dán János képviselõ T/756/8. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 40. pontja) - a törvényjavaslat 12. §-ában az Fkb. 13. §-át új (5) bekezdéssel kiegészíteni javasolják (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):
    16. /12. § Az Fkb. 13. § (4) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:/

      "(5) A földkimérés költségeibõl a keretmérés költségeit az FVM támogatási alapjából fedezi."

      Indokolás: Lásd a T/756/45. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. nem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    17. Szabó Lukács képviselõ - kapcsolódva Czerván György képviselõ T/756/21/3. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 43. pontja) - a törvényjavaslat 14. § (6) bekezdése e/ pontjában az Fkb. 25/A. § (1) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:
    18. /(6) A törvény hatálybalépésével egyidejûleg

      e) Az Ámt. a következõ 25/A. §-sal egészül ki:/

      "25/A. § (1) Ha a jogutód nélkül megszûnt, illetõleg a törvény hatálybalépését követõen megszûnõ szövetkezet után marad fel nem osztott termõföldvagyon, azt az FM hivatal árverésen értékesíti azt követõen, hogy az adott településre szóló kárpótlási jegyek tulajdonosainak az igényét már kielégítette 1.000.- Ft. névértékû kárpótlási jegyet számolva aranykoronánként."

      Indokolás: Lásd a T/756/39/2. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

      - a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

      - az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

      - Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

    19. Szabó Lukács képviselõ - kapcsolódva Czerván György képviselõ T/756/21/3. sz. módosító javaslatához (a T/756/38. sz. ajánlás 43. pontja) - a törvényjavaslat 14. § (6) bekezdését új f/ ponttal kiegészíteni javasolja:

/(6) A törvény hatálybalépésével egyidejûleg/

"f/ A Szöv. törvény 13. §-a (4) bekezdése helyére az alábbi rendelkezés lép:

Azokon a településeken, ahol még van kárpótlásból kimaradt föld, ott az odaszóló kárpótlási jegy tulajdonosa termõföld-vételi igényt nyújthat be 1.000,- Ft/AK értékben a szövetkezethez, ahol a fizetõeszköz maga a kárpótlási jegy. Ilyen esetben a szövetkezet az adás-vételi szerzõdés megkötését nem tagadhatja meg."

Indokolás: Lásd a T/756/39/2. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Mezõgazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- a Gazdasági biz. egyharmada sem támogatja

- a Költségvetési biz. egyharmada sem támogatja

- az Önkormányzati biz. egyharmada sem támogatja

- Az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

II.

A T/756/38. sz. ajánlás 37. pontjában szereplõ - Gazdasági bizottsági - módosító indítványt a Mezõgazdasági bizottság egyharmada sem támogatja.

A T/756/38. sz. ajánlás 19. pontjában szereplõ - Mezõgazdasági bizottsági - módosító indítványt a Gazdasági bizottság támogatja és azzal az Elõterjesztõ egyetért.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. április 8.

Farkas Sándor s.k.,
Mezõgazdasági bizottságának elnöke

Dr. Latorcai János s.k.,
Gazdasági bizottságának elnöke

Dr. Szekeres Imre s.k.,
Költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke