T/758/17.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 2. §-ával módosított Kbt. 2. §-a (1) bekezdésének következõ módosítását javasoljuk:

"(1) Az 1. § szerinti szervezet árubeszerzése, építési beruházása, illetve a szolgáltatás megrendelése során, ha annak a 4. § (1) bekezdése szerinti értéke a beszerzés megkezdésekor külön meghatározott összeget eléri vagy meghaladja (a továbbiakban: közbeszerzés), köteles e törvény szabályai szerint eljárni. Az 1. § e) pontja szerinti szervezet szolgáltatás megrendelése esetén nem köteles a törvény szabályai szerint eljárni, ha a szolgáltatást olyan vállalkozástól szerzi be, amely felett a Tpt. 23. §-a szerint irányítást gyakorol, feltéve, hogy a tárgyévet megelõzõ három év során az irányított vállalkozás nettó árbevételének nyolcvan százaléka az irányító vállalkozással folytatott gazdasági tevékenységbõl keletkezett."

I n d o k o l á s

Javaslatot teszünk a Kbt. 1. § e) pontjában definiált közszolgáltatást végzõ vállalkozások szolgáltatás beszerzései esetén alkalmazható versenyeztetési szabályok módosítására. A jelenlegi abszolút versenyeztetési kötelezettség ugyanis nincs összhangban sem a versenytörvény versenykényszert érintõ elvi megközelítésével, sem pedig az Európai Közösség vonatkozó irányelvével. A hatályos Kbt. szerint a közszolgáltató köteles nyílt közbeszerzési eljárás útján beszerezni minden szolgáltatást akkor is, ha azt az irányítása alá tartozó valamely vállalkozás (pl. leányvállalat) képes ellátni (melyet korábban esetleg éppen erre a célra hozott létre). Az új versenytörvény elismeri az egy vállalatcsoporton belüli együttmûködés, megállapodás jogosságát, nem korlátozva a tulajdonos irányítási jogát. Ugyanezen az alapon áll a Tanács 93/38/EGK irányelvének 13. cikke, amely kiveszi az irányelv hatálya alól az egy vállalatcsoporthoz tartozó gazdasági egységek közötti, szolgáltatás igénybevételére irányuló beszerzéseket.

Az irányelv figyelembe veszi azt a gazdasági realitást, hogy a közszolgáltató vállalatok jelentõs hányada kikerül az állami tulajdonosi körbõl és itt a tulajdonosi jogosultságok már kevésbé korlátozhatók. Az egy vállalatcsoporton belüli vállalkozások közötti versenyeztetésnek nincs gazdasági racionalitása, de a verseny tisztasága sem biztosítható. Tekintettel arra, hogy a módosító javaslat az irányelvvel összhangban csak az olyan vállalkozástól való közvetlen beszerzést teszi lehetõvé, amellyel az utóbbi három évben szinte kizárólagos üzleti kapcsolatban állt az ajánlatkérõ, az új szabály nem fog alkalmat adni a Kbt. kijátszására.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt