T/758/18.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 2. §-ával módosított Kbt. 2. §-a (5) bekezdésének következõ módosítását javasoljuk:

"(5) Az e törvényt a (4) bekezdés alapján önkéntesen alkalmazó szervezetre vagy személyre a törvény minden rendelkezése vonatkozik. A 6. § i) pontja alapján eltérõ szerzõdéskötési szabályokat tartalmazó vagy az ilyen jogszabály alkotására felhatalmazást adó törvény elõírhatja, hogy az így elõírt eljárási szabályok megszegése vagy mellõzése esetén a 76-93.§-okat kell alkalmazni."

I n d o k o l á s

Módosító javaslatunk a Kbt.-t önként alkalmazókkal kapcsolatos szabályt kiegészíti azzal, hogy ha valamely szerzõdést egyéb törvény vagy törvény felhatalmazása alapján hozott jogszabály szerint a Kbt.-tõl csak részben eltérõ eljárás alapján kell megkötni, akkor a speciális szabályokat vagy a felhatalmazó rendelkezést tartalmazó törvény elõírhatja, hogy e szabályok megszegése vagy mellõzése miatt is a Közbeszerzési Döntõbizottsághoz lehet fordulni és érvényesülnek a jogorvoslati eljárás szabályai. Ezt azért tartjuk indokoltnak, mert az eltérõ szabályok megalkotását feltehetõleg nem az indokolja, hogy a közpénz elköltésérõl szóló szerzõdés megkötése teljesen ellenõrizetlenné (ellenõrizhetetlenné) váljon, hanem az, hogy az adott beszerzésre a Kbt. egyes részletszabályait nem lehet alkalmazni. Ezért meg kell teremteni a lehetõségét, hogy ha a törvényhozó indokoltnak tartja, elõírhassa ilyen esetekben is a Kbt. szerinti jogorvoslati eljárás tartását.

A törvényjavaslat 35. §-ához benyújtott módosító javaslatunk szoros összefüggésben van e módosító javaslattal.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt