T/758/26.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 26. §-ával módosított Kbt. 55. §-a (6) bekezdésének következõ módosítását javasoljuk.:

"(6) Az ajánlatkérõ az ajánlatokat a felhívásban meghatározott értékelési szempont [és az összességében legelõnyösebb ajánlat részszempontjai] alapján bírálja el[,]. Ha az összességében legelõnyösebb ajánlatot kívánja választani, akkor az ajánlatoknak az elbírálás részszempontjai szerinti tartalmi elemeit a felhívásban meghatározott ponthatárok között értékeli, majd az így az egyes tartalmi elemekre adott értékelési pontszámot megszorozza a súlyszámmal, a szorzatokat pedig ajánlatonként összeadja. Az értékelési folyamatban az 59. § (2)-(3) bekezdéseiben foglaltakat is érvényesíteni kell. Az az ajánlat az összességében legelõnyösebb, amelynek az összpontszáma a legnagyobb, vagy amelyet az egyenértékû (azonos összpontszámú) ajánlatok közül a 35. § (1) bekezdése vagy az 59. § (4)-(5) bekezdései alapján elõnyben kell részesíteni. [figyelembe véve azoknak a felhívásban elõírt sorrendjét és súlyozását.]"

I n d o k o l á s

A módosító javaslat a törvényjavaslatnál részletesebben írja le az elbírálás és értékelés menetét, összhangban a tervezet 19. §-ához a Kbt. 34. §-ának változtatása érdekében tett módosító javaslatunkkal, az ott már részletesen ismertetett elvek szerint.

A módosító javaslat az értékelés folyamatának keretébe beilleszti a Kbt. 35. §-ának (1) bekezdésében szereplõ lehetséges és 59. §-ának (2)-(5) bekezdéseiben szabályozott kötelezõ preferenciák érvényesítését is. A preferenciális szabályok két csoportra oszthatók: egyeseket az összpontszám kialakítása során kell figyelembe venni, másokat akkor, ha több ajánlat összpontszáma azonos. Az 59. § (2)-(3) bekezdéseiben foglaltakat az értékelési pontszám megállapításakor kell érvényesíteni úgy, hogy az 50 %-nál nagyobb mértékben belföldiek által elõállított értéket tartalmazó ajánlatnál az "ajánlati ár" részszempontra azonos értékelési pontszámot kell adni, mint az ilyen feltételnek meg nem felelõ, de legfeljebb 10 %-kal alacsonyabb árat kínáló ajánlat ugyanezen részszempontjára.

Szintén az összpontszám kialakítása során kell figyelembe venni az ajánlatkérõ által a Kbt. 35. §-ának (1) bekezdése alapján önként biztosított preferenciát, ha az nem az egyenértékû ajánlatokra vonatkozik. Ilyen preferenciát ugyanis gyakorlatilag csak úgy lehet adni, hogy azt az ajánlatkérõ a részszempontok között súlyszámmal együtt megjelöli. Ezt azonban ebben a bekezdésben nem kell kötelezõen elõírni, mert az ilyen szempontok megjelölése a 35. § (1) bekezése szerint nem kötelezettség, csak lehetõség.

Ha azonban az ajánlatkérõ a felhívásban a 35. § (1) bekezdése alapján olyan preferálási szempotot jelölt meg, amely szerint az egyenértékû ajánlatok közül fogja elõnyben részesíteni pl. a környezetvédelmi vonatkozásban kedvezõbb ajánlatot, akkor az ilyen elbírálási szempontot, valamint az 59. § (4)-(5) bekezdései szerinti (a Kbt. által az egyenértékû ajánlatokra vonatkoztatott) kötelezõ preferenciákat az összpontszám kialakítása után kell figyelembe venni, ha több ajánlat azonos összpontszámot ért el.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt