T/758/27.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 29. §-ával módosított Kbt. 62. §-a (4) bekezdésének következõ módosítását javasoljuk:

"(4) A szerzõdést az (1) bekezdés szerinti szervezetnek (személynek) kell teljesítenie[, és abban]. A teljesítésben - ha az ajánlatkérõ az ajánlati felhívásban az alvállalkozók, illetõleg a teljesítésben egyébként résztvevõk megnevezését elõírta - csak az ajánlatban megjelölt és az eljárás eredményérõl közétett 6. számú melléklet szerinti hirdetmény 10. pontjában szereplõ szervezet (személy) mûködhet közre[.] kivéve, ha emiatt a szerzõdéskötést követõen - a felek által elõre nem látható okból - beállott körülményre tekintettel a szerzõdés vagy annak egy része nem volna teljesíthetõ és az ajánlatkérõként szerzõdést kötõ fél más megjelölt szervezet (személy) közremûködéséhez hozzájárul.

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat 29. §-ával módosított Kbt. 62. §-a (5) bekezdésének a szerzõdés teljesítésében közremûködõkre vonatkozó szabályai túlságosan szigorúak: kizárják azt az esetet, hogy az alvállakozók vagy egyéb közremûködõk személyén változtatni lehessen, ha az ajánlatkérõ és ajánlattevõ érdekkörén kívül álló ok miatt az elõzetesen megjelölt személy (szervezet) nem lenne képes teljesíteni. Ilyen eset pedig elõfordulhat, hiszen pl. egy-egy építési beruházás több évig tart és feltehetõleg számos alvállalkozó vesz benne részt, akik idõközben abbahagyhatják tevékenységüket. A törvényjavaslat szerinti szabály szerint ilyen esetben nem teljesíthet más az eredetileg megjelölt alvállakozón vagy egyéb közremûködõn kívül. Ezt a szigorúságot enyhítené módosító javaslatunk, mely lehetõvé teszi, hogy ha az ajánlatkérõ, illetõleg az ajánlattevõ érdekkörén kívüli, a szerzõdéskötést követõen felmerült ok miatt valamelyik közremûködõ nem tudna teljesíteni, akkor mást vegyenek igénybe, akinek személyéhez az ajánlatkérõ hozzájárult.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt