T/758/31.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 35. §-ának következõ módosítását javasoljuk:

A 35. § jelenlegi szövege (2) bekezdés számozást kapjon és a § egészüljön ki a következõ (1) bekezdéssel:

½(1) A Kbt. 76. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A Bizottság hatáskörébe tartozik a törvényt önként alkalmazó, illetõleg a 6. § i) pontja szerinti szerzõdéskötési szabályt alkalmazni köteles szervezet (személy) (1) bekezdésnek megfelelõ jogsértésével kapcsolatos jogvita elbírálása."½

I n d o k o l á s

E módosító javaslatunk a Kbt.-nek a törvényjavaslattal nem módosított rendelkezésére irányul, azonban szoros összefüggésben van a javaslat 2. és 6.§-ával módosított Kbt. 2.§ (5) bekezdéséhez , valamint 6. § i) pontjához tett módosító javaslatainkkal, ezért a Házszabály 94. § (3) bekezdése alapján benyújtható.

A Kbt. 6. §-ának módosuló i) pontja szerint a Kbt.-t nem kell alkalmazni az eltérõen szabályozott szerzõdéskötésekre, módosító javaslatunk szerint azonban az eltérés csak a beszerzés tárgya vagy körülményei miatt indokolt eljárási elemekre vonatkozhat. A Kbt. 2. §-ának (5) bekezdéséhez benyújtott módosító javaslatunk szerint a jogorvoslati eljárás szabályait az ilyen eltérõ szerzõdéskötési szabályok megszegésére is alkalmazni kell. A 2. § (5) bekezdésének ilyen kiegészítése azonban elengedhetetlenné teszi, hogy a Döntõbizottság hatáskörét is kiterjesszük az ilyen szerzõdéskötésekkel kapcsolatos jogvita elbírálására.

Egyébként véleményünk szerint a javaslatnak a Kbt. 2. § (5) bekezdését megállapító szövege önmagában, az általunk javasolt módosítása nélkül is szükségessé tenné a Kbt. 76. §-ának kiegészítését, mert ahhoz, hogy a jogorvoslati szabályok is vonatkozzanak a Kbt.-t önként alkalmazókra, nem elég, hogy ezt a javaslat részletes indokolása kimondja, hanem a Döntõbizottság hatáskörét ki kell terjeszteni ezekre az ügyekre. Módosító javaslatunk ezt is megvalósítja.

A módosító javaslat az "(1) bekezdésnek megfelelõ jogsértés" kifejezést használja. Erre azért van szükség, mert a Kbt.-nek a hivatkozott 76. § (1) bekezdése kifejezetten a közbeszerzési eljárás mellõzésérõl vagy megsértésérõl szól. A Döntõbizottsághoz kerülõ új ügyekben nem a Kbt.-t sértik meg vagy mellõzik majd, hanem a szerzõdéskötésrõl szóló egyéb jogszabállyal tesznek így. Ezt fejezi ki az "(1) bekezdésnek megfelelõ módon" fordulat.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt