T/758/35.

módosító javaslat

Dr. Áder János

az Országgyûlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a közbeszerzésekrõl szóló 1995. évi XL. törvény módosításáról szóló T/758. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 39. §-ával módosított Kbt. 88. §-a (4) bekezdésének következõ módosítását javasoljuk:

"(4) A bírság mértéke a közbeszerzés értékének legfeljebb harminc százaléka, de legalább a jogsértõ cselekmény elkövetésének idõpontjában hatályos éves költségvetési törvényben meghatározott összeg. [A Bizottság kivételes méltánylást érdemlõ esetben, az ügy összes körülményeire tekintettel ennél alacsonyabb mértékû bírságot is kiszabhat.]"

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat lehetõvé tenné, hogy a Bizottság kivételes méltánylást érdemlõ esetben a költségvetési törvényben meghatározott minimális bírság-mértéknél alacsonyabb összeggel büntesse a Kbt. megszegõit. Véleményünk szerint a minimális bírságösszeg még a törvényjavaslattal történõ emelést követõen sem lesz túl magas (természetes személyek esetén 70.000 Ft, jogi személyek esetén 700.000 Ft) az esetleges vesztegetési díjakkal összehasonlítva. Ezért nem tartjuk indokoltnak, hogy a törvényjavaslat lehetõvé tegye az ennél alacsonyabb bírság kiszabását.

Budapest, 1999. március " "

Perlaki Jenõ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr.Latorcai János
Fidesz - Magyar Polgári Párt